Detaljens betydelse – tegel

Detaljens betydelse är en vidareutbildning om material och detaljer för yrkesverksamma arkitekter. Fördjupa dina kunskaper om material och detaljer med tre fristående utbildningar om tegel, trä respektive plåt.

Kursen Detaljens betydelse – tegel är fulltecknad. Vill du stå på reservlista? Mejla till kontaktperson Louis Grueso – louis.grueso@arkitekt.se

För att medverka till att arkitekter fördjupar sina kunskaper om material och detaljer erbjuds hösten 2021 tre utbildningar om tegel, trä respektive plåt. Den här fristående kursen har tema tegel.

Tegel är ett tidlöst material som i sin nuvarande form har sitt ursprung i Mesopotamien, men redan i direkt samband med att mänskligheten gick från att vara nomader till bofasta har format, soltorkad lera använts som byggmaterial. Tegel har funnits som ett självklart byggnadsmaterial för både stomme och fasad men under senare år mest som ett fasadmaterial.

Uttrycksmöjligheterna är oändliga med olika leror, bränningar, tegelformat och förband. Vi besöker byggnader med hög verkshöjd som har tegel som en bärande idé, bokstavligt talat. Kursen omfattar två dagar med schema från morgon till kväll med övernattning på hotell däremellan och gemensam middag, vi färdas med buss och gör ett flertal studiebesök runt omkring i Halland och Skåne.

Den andra dagen har vi en workshop där man får prova på att mura själv under ledning av erfaren murare, samt föreläsningar om tegel och förband. Efter praktiskt murande åker vi till Lund för att besöka ett flertal tegelbyggnader med sakkunnig ledning av tegelkonstruktör. Vi åker sedan norrut för ytterligare studiebesök i Höganäs för att sedan färdas mot Göteborg. Vi har också någon föreläsning om hur man kan arbeta med tegel in i minsta detalj.

Är du nyfiken på tegel som material eller vill utveckla dina kunskaper om tegel både vad det gäller material och detaljer, då är du välkommen att gå kursen Detaljens betydelse – Tegel.

Preliminärt program

Onsdagen den 22 september
Vi träffas i Göteborg klockan 07:30 för studiebesök på publik tegelbyggnad och därefter rundvandring för att studera tegelarkitekturen i vår samtid. Vi åker buss söderut genom Halland för att besöka ett flertal projekt där tegel har en bärande idé. Gemensam lunch bredvid ett tegelprojekt för att sedan färdas mot Skåne och två olika tegelprojekt med hög verkshöjd och detaljbearbetning. Vid 19:30 angör vi hotellet som utgörs av ett Slott i tegel passande nog, och äter en gemensam middag.

Torsdagen den 23 september
Klockan 08:00 ses vi på borggården för praktiska murningsövningar under ledning av erfaren murare. Alla får möjlighet att prova på att mura och studera fogar och förband mm. Under murningsövningen är hälften av gruppen på föreläsning med tegelkonstruktör om förbandsmurning och murmått. Efter lunch åker vi till Lund för rundvandring och studiebesök av tegelbyggnader, för att sedan färdas vidare mot Höganäs för vårt sista studiebesök. Vi avslutar kursen cirka klockan 20 i Göteborg.

Vem får gå?

Kursen vänder sig till yrkesverksamma arkitekter med cirka 5–10 års erfarenhet, som vill fördjupa och utveckla sina kunskaper om material och detaljer. Medlemspriset gäller medlemmar i Sveriges Arkitekter eller i CBA.

Om kursen

Kursledarna Magnus Almung och August Orrling.

Kursen har utvecklats av praktiserande arkitekter Magnus Almung och August Orrling i samarbete med Professor Ola Nylander. Kursen ges i regi av Centrum för Boendets Arkitektur, CBA i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Kurserna genomförs fysiskt under förutsättning att det kan ske med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vaccinationsintyg kan behöva uppvisas för deltagande i kursen.

Anmälan/villkor

Anmälan är bindande. Vid avanmälan 30 dagar före kursstart återbetalas 80 procent av kursavgiften. Vid avanmälan mindre än 30 dagar före kursstart återbetalas kursavgiften om ersättare fyller platsen, annars debiteras kursavgiften minus mat och logi.

Relaterade kurser

Visa alla kurser
Utbildning i ABK 09 för arkitekter (digital)
Kurs

Utbildning i ABK 09 för arkitekter (digital)

BQ’s webbaserade utbildning i ABK 09 är en casebaserad digital utbildning speciellt framtagen för arkitekter och tekniska konsulter.

Datum::Digital – starta när du vill
Färgsättning för arkitekter
Kurs

Färgsättning för arkitekter

Öka din medvetenhet om färg och ljus. Med rikt bildsatta föreläsningar får du nya angreppssätt och metoder för färgsättning. Du kommer garanterat att se nya nyanser efter att ha gått den här kursen.

Datum::
Lär dig miljöberäkna
Kurs

Lär dig miljöberäkna

Uppdatera dig på miljöberäkningsverktyg inför kommande lagen om klimatdeklarationer. I samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet erbjuder Sveriges Arkitekter nu en medlemsrabatt på 20 procent.

Datum::