Detaljens betydelse – tegel

Detaljens betydelse är en vidareutbildning om material och detaljer för yrkesverksamma arkitekter. Fördjupa dina kunskaper om material och detaljer med tre fristående utbildningar om tegel, trä respektive plåt.

För att medverka till att arkitekter fördjupar sina kunskaper om material och detaljer erbjuds hösten 2024 tre utbildningar om tegel, trä respektive plåt. Den här fristående kursen har tema tegel.

Tegel är ett tidlöst material som i sin nuvarande form har sitt ursprung i Mesopotamien, men redan i direkt samband med att mänskligheten gick från att vara nomader till bofasta har format, soltorkad lera använts som byggmaterial. Tegel har funnits som ett självklart byggnadsmaterial för både stomme och fasad men under senare år mest som ett fasadmaterial.

Uttrycksmöjligheterna är oändliga med olika leror, bränningar, tegelformat och förband. Vi besöker byggnader med hög verkshöjd som har tegel som en bärande idé, bokstavligt talat. Kursen omfattar två dagar med schema från morgon till kväll med övernattning på hotell däremellan och gemensam middag, vi färdas med buss och gör ett flertal studiebesök runt omkring i Halland och Göteborg.

Den första dagen har vi en workshop där man får prova på att mura själv under ledning av erfarna murare, andra dagen har vi föreläsningar om tegel och förband av sakkunnig tegelkonstruktör, vi har även föreläsning om hur man kan arbeta med tegel in i minsta detalj. Efter ett flertal studiebesök avslutar vi kursen i Göteborg.

Är du nyfiken på tegel som material eller vill utveckla dina kunskaper om tegel både vad det gäller material och detaljer, då är du välkommen att gå kursen Detaljens betydelse – Tegel.

Preliminärt program

Onsdagen den 2 oktober
Vi träffas i Göteborg klockan 07:30 för studiebesök på flera tegelbyggnader och rundvandring för att studera tegelarkitekturen i vår samtid. Vi åker med egen buss till olika tegelprojekt med hög verkshöjd och detaljbearbetning. Gemensam lunch för att sedan färdas till byggnadshytta för att få mura i tegel på egen hand i mindre grupper. Alla får möjlighet att prova på att mura och studera fogar och förband under ledning av erfarna murare. Vid 19:30 angör vi hotellet i Halland och äter en gemensam middag.

Torsdagen den 3 oktober
Efter frukost ses vi klockan 08:30 för föreläsningar med erfaren tegelkonstruktör om förbandsmurning, murmått och att mura rätt, samt föreläsningar om tegel i modern arkitektur. Efter lunch åker vi norrut genom Halland för flera studiebesök vid olika byggnader av varierad storlek och komplexitet där tegel har en bärande ide. Vi besöker även flera byggnader i Göteborg som har tegel som huvudsak. Vi avrundar kursen med rundvandring i traditionell tegelmiljö och avslutar cirka klockan 20 i Göteborg.

Vem får gå?

Kursen vänder sig till yrkesverksamma arkitekter med cirka 5–10 års erfarenhet, som vill fördjupa och utveckla sina kunskaper om material och detaljer. Medlemspriset gäller medlemmar i Sveriges Arkitekter eller i CBA.

Om kursen

Kursledarna Magnus Almung och August Orrling.

Kursen har utvecklats av praktiserande arkitekter Magnus Almung och August Orrling i samarbete med Professor Ola Nylander. Kursen ges i regi av Centrum för Boendets Arkitektur, CBA i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Anmälan/villkor

Anmälan är bindande. Vid avanmälan 30 dagar före kursstart återbetalas 80 procent av kursavgiften. Vid avanmälan mindre än 30 dagar före kursstart återbetalas kursavgiften om ersättare fyller platsen, annars debiteras kursavgiften minus mat och logi.

Relaterade kurser

Visa alla kurser
Rabatt på utbildningar hos Approvus
Kurs

Rabatt på utbildningar hos Approvus

Sveriges Arkitekter erbjuder via utbildningsföretaget Approvus rabatterade certifieringsutbildningar inom samtliga sakkunnigområden enligt PBL. De erbjuder utbildningar för dig som står inför en ny- eller omcertifiering.

Datum::Flera tillfällen under hösten
Detaljens betydelse – trä
Kurs

Detaljens betydelse – trä

Trä är ett tidlöst material som har blivit väldigt intressant och uppmärksammat under de senaste åren. Kursen fokuserar på materialet trä både som ett spännande alternativ för byggnadsstomme av reglar, limträ eller KL-skivor, men också som ett material för fasader.

Datum::
Ombyggnadsarkitektur
Nytt professionsprogram!

Ombyggnadsarkitektur

Sveriges Arkitekter presenterar ett helt nytt professionsprogram för arkitekter i kulturmiljö, återbruk och projekteringsmetodik. Bredda din kompetens som arkitekt genom att skaffa förståelse för vilka specialister som krävs i ombyggnadsprojekt.

Datum::
Fullbokad