Detaljens betydelse – tegel

Detaljens betydelse är en vidareutbildning om material och detaljer för yrkesverksamma arkitekter. Fördjupa dina kunskaper om material och detaljer med tre fristående utbildningar om tegel, trä respektive plåt.

För att medverka till att arkitekter fördjupar sina kunskaper om material och detaljer erbjuds hösten 2022 tre utbildningar om tegel, trä respektive plåt. Den här fristående kursen har tema tegel.

Tegel är ett tidlöst material som i sin nuvarande form har sitt ursprung i Mesopotamien, men redan i direkt samband med att mänskligheten gick från att vara nomader till bofasta har format, soltorkad lera använts som byggmaterial. Tegel har funnits som ett självklart byggnadsmaterial för både stomme och fasad men under senare år mest som ett fasadmaterial.

Uttrycksmöjligheterna är oändliga med olika leror, bränningar, tegelformat och förband. Vi besöker byggnader med hög verkshöjd som har tegel som en bärande idé, bokstavligt talat. Kursen omfattar två dagar med schema från morgon till kväll med övernattning på hotell däremellan och gemensam middag, vi färdas med buss och gör ett flertal studiebesök runt omkring i Halland och Göteborg.

Den första dagen har vi en workshop där man får prova på att mura själv under ledning av erfarna murare, andra dagen har vi föreläsningar om tegel och förband av sakkunnig tegelkonstruktör, vi har även föreläsning om hur man kan arbeta med tegel in i minsta detalj. Efter ett flertal studiebesök avslutar vi kursen i Göteborg.

Är du nyfiken på tegel som material eller vill utveckla dina kunskaper om tegel både vad det gäller material och detaljer, då är du välkommen att gå kursen Detaljens betydelse – Tegel.

Preliminärt program

Onsdagen den 31 augusti
Vi träffas i Göteborg klockan 07:30 för studiebesök på publik tegelbyggnad och därefter rundvandring för att studera tegelarkitekturen i vår samtid. Vi åker buss söderut genom Halland för att besöka ett flertal projekt där tegel har en bärande idé. Gemensam lunch bredvid ett tegelprojekt för att sedan färdas mot Skåne och två olika tegelprojekt med hög verkshöjd och detaljbearbetning. Vid 19:30 angör vi hotellet som utgörs av ett Slott i tegel passande nog, och äter en gemensam middag.

Torsdagen den 1 september
Klockan 08:00 ses vi på borggården för praktiska murningsövningar under ledning av erfaren murare. Alla får möjlighet att prova på att mura och studera fogar och förband mm. Under murningsövningen är hälften av gruppen på föreläsning med tegelkonstruktör om förbandsmurning och murmått. Efter lunch åker vi till Lund för rundvandring och studiebesök av tegelbyggnader, för att sedan färdas vidare mot Höganäs för vårt sista studiebesök. Vi avslutar kursen cirka klockan 20 i Göteborg.

Vem får gå?

Kursen vänder sig till yrkesverksamma arkitekter med cirka 5–10 års erfarenhet, som vill fördjupa och utveckla sina kunskaper om material och detaljer. Medlemspriset gäller medlemmar i Sveriges Arkitekter eller i CBA.

Om kursen

Kursledarna Magnus Almung och August Orrling.

Kursen har utvecklats av praktiserande arkitekter Magnus Almung och August Orrling i samarbete med Professor Ola Nylander. Kursen ges i regi av Centrum för Boendets Arkitektur, CBA i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Anmälan/villkor

Anmälan är bindande. Vid avanmälan 30 dagar före kursstart återbetalas 80 procent av kursavgiften. Vid avanmälan mindre än 30 dagar före kursstart återbetalas kursavgiften om ersättare fyller platsen, annars debiteras kursavgiften minus mat och logi.

Relaterade kurser

Visa alla kurser
Försäljning för arkitekter
Webbutbildning

Försäljning för arkitekter

Sveriges Arkitekter erbjuder en webbaserad kurs i försäljning för dig som vill vässa din förmåga att sälja in arkitekttjänster.

Datum::Digital – gå när du vill!
En introduktion till projektering
Webbutbildning

En introduktion till projektering

Sveriges Arkitekter erbjuder en webbaserad kurs i projektering för dig som vill bli trygg i byggprocessens skeden från tidig skiss fram till genomförande.

Datum::Digital – gå när du vill!
Steget till eget
Webbutbildning

Steget till eget

Många drömmer att någon gång i yrkeslivet prova på att vara egen företagare. Det här är en utbildning för dig som vill veta vad som är viktigt att ha koll på innan du tar steget till eget.

Datum::Digital – gå när du vill!