Foto: Felix Gerlasch

Detaljens betydelse – trä

Detaljens betydelse är en vidareutbildning om material och detaljer för yrkesverksamma arkitekter. Fördjupa dina kunskaper om material och detaljer med tre fristående utbildningar om tegel, trä respektive plåt.

Kursen Detaljens betydelse – trä är fulltecknad. Vill du stå på reservlista? Mejla till kontaktperson Louis Gruesolouis.grueso@arkitekt.se

För att medverka till att arkitekter fördjupar sina kunskaper om material och detaljer erbjuds hösten 2021 tre utbildningar om tegel, trä respektive plåt. Den här fristående kursen har tema trä.

Vi studerar olika träslag och egenskaper som formstabilitet, ytbehandling och åldrande. Kursen omfattar två dagar med schema från morgon till kväll med övernattning på hotell däremellan och gemensam middag, vi färdas med buss och gör ett flertal studiebesök runt omkring i Västsverige. Vi besöker sågverk och tillverkning av KL-skivor, flerbostadshus i trä, kontorshus i trä, träbåtbyggeri och ett flertal byggnader med hög verkshöjd som har materialet trä som gemensamt uttrycksmedel.

Vi träffar och samtalar med byggherrar som har ett särskilt intresse för trä och vi får också träffa arkitekterna bakom projekten, hur de har tänkt och resonerat. Vi har också någon föreläsning om hur man kan arbeta med trä in i minsta detalj.

Är du nyfiken på trä som material eller vill utveckla dina kunskaper om trä både vad det gäller material och detaljer, då är du välkommen att gå kursen Detaljens betydelse – Trä.

Preliminärt program

Onsdagen den 13 oktober
Vi träffas i Göteborg klockan 8:00 för studiebesök på publik träbyggnad, därefter besöker vi flerbostadshus med stomme av KL-trä. Innan vi fortsätter äter vi en gemensam lunch och sedan ett studiebesök på sågverk och tillverkning av KL-skivor och föreläsningar om trä som material för stomme och fasader, därefter besöker vi ett nybyggt kontorshus i trä. Vid 19:30 angör vi hotellet i Bohuslän och äter en gemensam middag.

Torsdagen den 14 oktober
Vi är ivriga på att komma iväg för vi har mycket att titta på, så klockan 8:00 går bussen för att besöka två olika privatbostäder utförda i trä med hög verkshöjd, efter det besöker vi träbåtsbyggeri som berättar om hur de arbetar med trä. Efter en gemensam lunch och en föreläsning om trä in i minsta detalj åker vi och besöker en sommarbostad med trä som enda material. Vi avslutar kursen cirka klockan19 i Göteborg.

Vem får gå?

Kursen vänder sig till yrkesverksamma arkitekter med cirka 5–10 års erfarenhet, som vill fördjupa och utveckla sina kunskaper om material och detaljer. Medlemspriset gäller medlemmar i Sveriges Arkitekter eller i CBA.

Om kursen

Kursledarna Magnus Almung och August Orrling.

Kursen har utvecklats av praktiserande arkitekter Magnus Almung och August Orrling i samarbete med Professor Ola Nylander. Kursen ges i regi av Centrum för Boendets Arkitektur, CBA i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Kurserna genomförs fysiskt under förutsättning att det kan ske med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vaccinationsintyg kan behöva uppvisas för deltagande i kursen.

Anmälan/villkor

Anmälan är bindande. Vid avanmälan 30 dagar före kursstart återbetalas 80 procent av kursavgiften. Vid avanmälan mindre än 30 dagar före kursstart återbetalas kursavgiften om ersättare fyller platsen, annars debiteras kursavgiften minus mat och logi.

Relaterade kurser

Visa alla kurser
Utbildning i ABK 09 för arkitekter (digital)
Kurs

Utbildning i ABK 09 för arkitekter (digital)

BQ’s webbaserade utbildning i ABK 09 är en casebaserad digital utbildning speciellt framtagen för arkitekter och tekniska konsulter.

Datum::Digital – starta när du vill
Lär dig miljöberäkna
Kurs

Lär dig miljöberäkna

Nu kan du uppdatera dig på miljöberäkningsverktyg inför kommande lagen om klimatdeklarationer (träder i kraft 1 jan 2022). I samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet erbjuder Sveriges Arkitekter 20 procent i medlemsrabatt.

Datum::