Arkitekturgalan

Arkitekturgalan är Nordens största mötesplats för arkitektur. Här delas de prestigefyllda arkitekturpriserna ut och du möter internationella och nationella talare. Återupplev lite av det som hände på galan 2021.

Arkitekturgalan 2022

Den 7 april nästa år är det åter dags igen för Nordens största mötesplats för arkitektur – Arkitekturgalan. Även då kommer du att kunna se galan digitalt men det kommer också att finnas möjlighet att fira på olika platser runt om i landet. Galans tematik 2022 sätter fokus på transformation och förändring. Håll utkik så kommer det snart mer information…

Under fem veckor fram till galan den 25 mars 2021 släppte vi nomineringar, jurysamtal och annat spännande innehåll. Det hela avslutades med en hejdundrande inspirationsdag och prisutdelning för vinnarna av GuldstolenKritikerprisetLandskapsarkitekturpriset, Planpriset och Kasper Salin-priset. Arkitekturgalan var digital och kostnadsfri tack vare ett flertal partners och sponsorer.

Parisa Amira ledde Arkitekturgalan 2021. I bakgrunden kulturminister Amanda Lind. Foto: Jonas Malmström.

Varvade talare med prisutdelningar

Programmet varvade talare och prisutdelningar. De inbjudna talare lyfte vad det innebar för ett kontor att få pris, i form av möjlighet till fler och intressantare uppdrag, större nätverk och att ökat gehör för sin syn på arkitektur. Som en extra bonus framträdde kulturminister Amanda Lind och berättade om arkitekturpolitiken i dag och framåt.

Se alla talare från galan

Hector Esrawe, Esrawe studio

Hector Esrawe är utbildad designer men jobbar lika gärna med arkitektur och installationer i stadsrummet som med möbler och inredning. Han har vunnit flera internationella priser, det senaste Dezeen Award 2020 Interior design Studio of the year. På galan fördjupar Hector Esrawe sig i vinnarprojekten restaurang Tori Tori i Santa Fe och Grupo Arcas showrooms i Miami respektive Guadalajara.

Hector Esrawe är baserad i Mexico City där han driver Esrawe Studio, som också nyligen tilldelades Dezeen Awards 2020 Interior Design studio of the year.

Yvonne Farrell, Grafton Architects

Grundare av Grafton Architects tillsammans med Shelley MacNamara. Båda två ägnar sig åt arkitektur i bred bemärkelse: förutom en imponerande lista husprojekt är de professorer och var 2018 curatorer för arkitekturbiennalen i Venedig. 2020 vann Grafton Architects Pritzkerpriset, det mest prestigefyllda priset för arkitekter världen över. På galan berättar Yvonne Farrell om vinnarprojekten Bocconi-universitetet i Milano och Toulouse School of Economics.

Yvonne Farrell leder tillsammans med Shelley MacNamara Grafton Architects, ett av de internationellt sett mest prisade arkitektkontoren de senaste åren med bas i Dublin.

James Corner, James Corner Field Operations

Med High Line blev denne landskapsarkitekt, författare och universitetslärare en världskändis och den till park omvandlade järnvägslinjen är ett obligatoriskt turistmål i New York. James Corner Field Operations har kontor på flera kontinenter och urbanprojekt över hela världen. Vi får höra om High Lines kommande etapp, Chicago Navy Pier, Tongva Park i Santa Monica och kontorets senaste tävlingsvinst, London Camden Highline.

James Corner är landskapsarkitekt och leder Field Operations, baserat i New York med kontor i USA, Europa och Asien.

Dorte Mandrup, Dorte Mandrup A/S, film

Denna välrenommerade arkitekt, med bas i Köpenhamn, har vunnit många priser och tävlingar och har dessutom näsa för vinnare i och med sina juryuppdrag. Senast har hon varit ordförande i juryn för Mies van der Rohe Award, ett av Europas främsta arkitekturpriser. I sin film, som är ett välkomsttal till årets gala och prisceremoni, reflekterar Dorte Mandrup både över hur hon i rollen som juryordförande lyfter fram en vinnare, och över egna vinster och nomineringar.

Dorte Mandrup är en välrenommerad och prisad arkitekt som driver kontor i eget namn med bas i Köpenhamn sedan 1999. Karriären startade hos Henning Larsen.

Se alla brandtalare från galan

Anna Montgomery – Arkitektur och hälsa

Anna Montgomery, arkitekt SAR/MSA från Sweco höll ett brandtal om arkitektur och hälsa.

Marie Dreiman – Ordning och reda, är det också vackert?

Marie Dreiman, arkitekt SIR/MSA från Filter Studio höll ett brandtal om ordning och reda också är vackert.

Henrik Lindholm – #NoMoreBusinessAsUsual​ 

Henrik Lindholm, I/MSA initativtagare/aktivist ArchitectsForFuture höll brandtal om hur arkitekter kan jobba mer hållbart.

Vill du se alla nominerade och vinnare för 2020?

Här hittar du samtliga vinnare och nominerade på ett och samma ställe.

Vinnare av arkitekturpriser

Visa alla nyheter
Tävling – Vad ska landskapsarkitekturens mest ärofyllda pris heta?
Landskapsarkitekturpriset

Tävling – Vad ska landskapsarkitekturens mest ärofyllda pris heta?

Sveriges Arkitekters akademi för landskapsarkitektur bjuder in till en namntävling för Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur. Vad tycker du att det ska heta?
Publicerad:
ArkitekturSverige på Instagram
Arkitekturgalan

ArkitekturSverige på Instagram

Ett av Arkitekturgalans populäraste inslag, ArkitekturSverige, flyttar nu in på Instagram. Ta chansen att visa upp dina projekt för fler än 15 000 följare på Instagram.
Publicerad:
Kasper Salin till Kulturhuset uppmärksammas i media
Arkitekturpriser

Kasper Salin till Kulturhuset uppmärksammas i media

Att Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris gick till ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm har uppmärksammats av många medier runt om i landet.
Publicerad:
Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare
Arkitekturpriser

Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare

Sveriges Arkitekters prisar varje år Sveriges bästa arkitektur. På Arkitekturgalan delades 2020-års priser ut i kategorierna Guldstolen, Kasper Salin-priset, Kritikerpriset, Landskapsarkitekturpriset samt Planpriset.
Publicerad:
Här är årets vardagshjältar
Arkitekturgalan

Här är årets vardagshjältar

På Arkitekturgalan sätter Sveriges Arkitekter strålkastaren på branschens vardagshjältar. Vi delar därför ut utmärkelser till enskilda personer eller grupper, som har gått den där extra milen för att inte bara lyfta sig själva utan också kolleger och andra i samhällsbyggnadsbranschen.
Publicerad:
Här är talarna på Arkitekturgalan 2021
Arkitekturgalan

Här är talarna på Arkitekturgalan 2021

Arkitekturgalan lyfter i år vinnarna bakom egna och andras priser. Internationellt framstående vinnare berättar om livet efter prisutdelningen. Missa inte det och mycket annat när Sveriges Arkitekter delar ut Kasper Salin-priset, Landskapsarkitekturpriset, Planpriset och Guldstolen den 25 mars.
Publicerad: