Detaljens betydelse – plåt

Detaljens betydelse är en vidareutbildning om material och detaljer för yrkesverksamma arkitekter. Fördjupa dina kunskaper om material och detaljer med tre fristående utbildningar om tegel, trä respektive plåt.

För att medverka till att arkitekter fördjupar sina kunskaper om material och detaljer erbjuds hösten 2023 tre utbildningar om tegel, trä respektive plåt. Den här fristående kursen har tema plåt och metall.

Plåt är ett material som används som takbeklädnad för många byggnader men även som ett fasadmaterial. Fasader av plåt och metall har oerhört många uttrycksmöjligheter där vi arkitekter har mycket att lära oss för att förstå möjligheter och olika egenskaper.

Vi besöker byggnader där metall är en bärande del av gestaltningen och där projektering och genomförande har samverkat för att nå ett lyckat resultat. Vi studerar material som titanzink, koppar och stålplåt men även fasader av corténplåt.

Vi besöker även en plåtslageriverkstad för att få en genomgång om hur man bearbetar plåt och vilka egenskaper olika metaller har och kostnadsbilden för olika material och bearbetningar. De flesta byggnader oavsett tak eller fasadmaterial har inslag av plåt som stuprör, hängrännor, fönsterbleck och olika form av anslutningsplåtar. Ibland samverkar de här kompletteringarna med husets helhet och blir ett vackert komplement. Men ibland kan dåliga detaljer i plåt förstöra det mest ambitiösa projektet i övrigt, om inte vi som arkitekter har gestaltat och beskrivit material och detaljer.

Är du nyfiken på plåt som material eller vill utveckla dina kunskaper om plåt både vad det gäller material och detaljer, då är du välkommen att gå kursen Detaljens betydelse – Plåt.

Preliminärt program

Onsdagen den 11 oktober
Vi träffas i Göteborg klockan 8:00 för studiebesök på publik byggnad helt i titanzink, med föreläsning om olika metall fasader och om plåtbearbetning och olika falstekniker med mera. Därefter äter vi lunch och åker buss tillbaka till Göteborg där vi under eftermiddagen besöker en plåtslageriutbildning och får prova på att bearbeta plåt med olika plåtslageriverktyg och tekniker i mindre grupper. Vi avslutar dagen i Göteborg med gemensam middag, ingen övernattning.

Torsdagen den 12 oktober
Vi är ivriga på att komma iväg för vi har mycket att titta på, så klockan 8:00 går bussen för att besöka ett flertal portalbyggnader där olika former av metall har varit en viktig del av gestaltningen. Vi äter en gemensam lunch innan vi fortsätter eftermiddagen och besöker en plåtslageriverkstad och får en genomgång av olika metaller och dess olika egenskaper. Därefter ett flertal studiebesök av byggnader som har fasad av rosttrögt stål med mera. Vi avslutar kursen cirka klockan 18.30 i Göteborg.

Vem får gå?

Kursen vänder sig till yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Arkitekter arkitekter med cirka 5–10 års erfarenhet, som vill fördjupa och utveckla sina kunskaper om material och detaljer.

Om kursen

Kursledarna Magnus Almung och August Orrling.

Kursen har utvecklats av praktiserande arkitekter Magnus Almung och August Orrling i samarbete med Professor Ola Nylander. Kursen ges i regi av Centrum för Boendets Arkitektur, CBA i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Anmälan/villkor

Anmälan är bindande. Vid avanmälan 30 dagar före kursstart återbetalas 80 procent av kursavgiften. Vid avanmälan mindre än 30 dagar före kursstart återbetalas kursavgiften om ersättare fyller platsen, annars debiteras kursavgiften minus mat och logi.

Relaterade kurser

Visa alla kurser
En introduktion till projektering
Just nu – 20 % rabatt

En introduktion till projektering

Sveriges Arkitekter erbjuder en webbaserad kurs i projektering för dig som vill bli trygg i byggprocessens skeden från tidig skiss fram till genomförande.

Datum::Digital – gå när du vill!
PBL för privatpraktiserande arkitekter
Webbutbildning

PBL för privatpraktiserande arkitekter

Den här webbutbildningen riktar sig i första hand till dig som är privatpraktiserande arkitekt. Den kan också vara till nytta för dig som jobbar som teknisk konsult eller i byggbranschen och vill lära dig mer om PBL och byggreglerna.

Datum::Digital – gå när du vill
PBL för landskapsarkitekter
Webbutbildning

PBL för landskapsarkitekter

Den här webbutbildningen riktar sig till dig som jobbar som landskapsarkitekt, eller till exempel som landskapsingenjör, och som kommer i kontakt med plan- och bygglagstiftningen vid utformning av utemiljöer, gator, parker och landskap.

Datum::Digital – gå när du vill