Återupplev Arkitekturgalan 2021

Under fem veckor fram till galan den 25 mars 2021 släppte vi nomineringar, jurysamtal och annat spännande innehåll. Det hela avslutades med en hejdundrande inspirationsdag och prisutdelning.

Arkitekturgalan den 25 mars 2021var en hejdundrande inspirationsdag och prisutdelning för vinnarna av GuldstolenKritikerprisetLandskapsarkitekturpriset, Planpriset och Kasper Salin-priset. Arkitekturgalan var digital och kostnadsfri tack vare ett flertal partners och sponsorer.

Parisa Amira ledde Arkitekturgalan 2021. I bakgrunden kulturminister Amanda Lind. Foto: Jonas Malmström.

Varvade talare med prisutdelningar

Programmet varvade talare och prisutdelningar. De inbjudna talare lyfte vad det innebar för ett kontor att få pris, i form av möjlighet till fler och intressantare uppdrag, större nätverk och att ökat gehör för sin syn på arkitektur. Som en extra bonus framträdde kulturminister Amanda Lind och berättade om arkitekturpolitiken i dag och framåt.

Se alla talare från galan

Hector Esrawe, Esrawe studio

Hector Esrawe är utbildad designer men jobbar lika gärna med arkitektur och installationer i stadsrummet som med möbler och inredning. Han har vunnit flera internationella priser, det senaste Dezeen Award 2020 Interior design Studio of the year. På galan fördjupar Hector Esrawe sig i vinnarprojekten restaurang Tori Tori i Santa Fe och Grupo Arcas showrooms i Miami respektive Guadalajara.

Yvonne Farrell, Grafton Architects

Grundare av Grafton Architects tillsammans med Shelley MacNamara. Båda två ägnar sig åt arkitektur i bred bemärkelse: förutom en imponerande lista husprojekt är de professorer och var 2018 curatorer för arkitekturbiennalen i Venedig. 2020 vann Grafton Architects Pritzkerpriset, det mest prestigefyllda priset för arkitekter världen över. På galan berättar Yvonne Farrell om vinnarprojekten Bocconi-universitetet i Milano och Toulouse School of Economics.

James Corner, James Corner Field Operations

Med High Line blev denne landskapsarkitekt, författare och universitetslärare en världskändis och den till park omvandlade järnvägslinjen är ett obligatoriskt turistmål i New York. James Corner Field Operations har kontor på flera kontinenter och urbanprojekt över hela världen. Vi får höra om High Lines kommande etapp, Chicago Navy Pier, Tongva Park i Santa Monica och kontorets senaste tävlingsvinst, London Camden Highline.

Dorte Mandrup, Dorte Mandrup A/S, film

Denna välrenommerade arkitekt, med bas i Köpenhamn, har vunnit många priser och tävlingar och har dessutom näsa för vinnare i och med sina juryuppdrag. Senast har hon varit ordförande i juryn för Mies van der Rohe Award, ett av Europas främsta arkitekturpriser. I sin film, som är ett välkomsttal till årets gala och prisceremoni, reflekterar Dorte Mandrup både över hur hon i rollen som juryordförande lyfter fram en vinnare, och över egna vinster och nomineringar.

Se alla brandtalare från galan

Anna Montgomery – Arkitektur och hälsa

Marie Dreiman – Ordning och reda, är det också vackert?

Henrik Lindholm – #NoMoreBusinessAsUsual​ 

Vill du se alla nominerade och vinnare för 2020?

Här hittar du samtliga vinnare och nominerade på ett och samma ställe.