Arkitekturpriset Guldrummet

Stockholms Arkitektförening delar varje år ut arkitekturpriset Guldrummet. Syftet är att gynna kunskapen kring arkitektur och arkitekturens rumsliga kulturer.

Guldrummet är ett arkitekturpris som delas ut av Stockholms Arkitektförening sedan år 2016. Syftet med priset är att gynna kunskapen kring arkitektur och arkitekturens rumsliga kulturer. Det kan gå till ett uppfört verk, en arkitektoniskt betingad gärning eller en process med hög arkitektonisk kvalitet, något som fördjupar, sprider eller belyser arkitekturens kultur.

Särarten i detta pris är den arkitektoniskt konstnärliga halten och djupet. Det kan således också gå till försummade eller föga kända verk, gärningar eller personer, förutsatt att de fördjupar och berikar innebörden av arkitektonisk kultur.

Priset består av en prissumma på 40 000 kronor och ett konstnärligt verk, vanligtvis en skulptur, som delas ut vid ett större, festligt arrangemang i Stockholms Arkitektförenings regi. Att priset också består av ett unikt konstverk ger det en speciell ställning bland arkitekturpriser och en möjlighet till en dialog kring kopplingen arkitektur och konst.

Tidigare års vinnare har belönats med verk av Gunilla Bandolin, Eva Hild och Lars Kleen. Se tidigare vinnare längst ner på sidan.

Pristagare av Guldrummet utses av Stockholms Arkitektförening genom en utsedd jury. Nuvarande jury består av Elizabeth Hatz, Johannes Brattgård, Mariano Tellechea och Christin Svensson.

Skicka in ditt förslag via formuläret nedan senast den 1 maj 2024.

Föreslå projekt till Guldrummet

Tidigare vinnare av Guldrummet

Visa alla nyheter
Secretary får Guldrummet 2021
Guldrummet

Secretary får Guldrummet 2021

Secretary vinner Guldrummet 2021 för boken 14 495 lägenheter – En bok om bostadsbristens bostäder.
Publicerad: