Bilda lokal fackklubb på ditt företag

Kom i gång med det lokalfackliga arbetet på din arbetsplats genom att bilda en facklig klubb. Vi berättar hur du gör, så att ni kan börja påverka er arbetsplats. Självklart finns med för att ge råd och stöd genom hela processen.

Har ni ingen klubb på er arbetsplats? Då kan du vara den som bildar en klubb. Det krävs inga förhandskunskaper för att bli fackligt förtroendevald, det viktiga är att man är villig att lära. Fördelarna med att ha en klubb på arbetsplatsen är att ni får större inflytande och arbetsgivaren får en naturlig samarbetspartner.

Så här går du tillväga för att starta en klubb på din arbetsplats

  • Förankra idén hos dina kollegor och din arbetsgivare.
  • Kalla potentiella medlemmar till ett startmöte. De som deltar bör vara eller på väg att bli anslutna till Sveriges Arkitekter.
  • På mötet antar ni stadgar och väljer en styrelse. Minst tre ledamöter behövs; ordförande, vice ordförande och sekreterare. I länklistan intill hittar du stadgar som ni ska använda för klubben.
  • Skicka stadgar och uppgifter om utsedda förtroendemän till Sveriges Arkitekter.
  • Anmäl fackliga förtroendemän till arbetsgivaren.

Kom ihåg att du alltid kan kontakta juristerna på Sveriges Arkitekter för att ställa frågor eller att få hjälp att starta en klubb eller förening.

Har arbetsgivaren inte kollektivavtal

Ni kan bilda en klubb, men klubben får inte ställning som lokal part på arbetsplatsen och ni får inte utan arbetsgivarens tillåtelse bedriva facklig verksamhet på betald arbetstid.