Detaljens betydelse

Detaljens betydelse är en vidareutbildning om material och detaljer för yrkesverksamma arkitekter i regi av Centrum för Boendets Arkitektur, CBA i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Att gestalta detaljer är en viktig del för att byggnader ska upplevas vackra och funktionella, att de ska utstråla kvalitet och vara hållbara över tid. För att medverka till att arkitekter fördjupar sina kunskaper om material och detaljer erbjuds hösten 2023 tre utbildningar om tegel, trä respektive plåt. Utbildningarna, som är fristående, varvar föreläsningar, studieresor, studiebesök och praktiskt hantverk där du bekantar dig med materialen.

Utbildningen är nationell och vänder sig till deltagare från hela Sverige. Utbildningsort är Göteborg.

Bakgrund

För att väggar och tak skall bli till arkitektur behövs det förutom en bra idé, plan och intressanta fasader, en genomarbetning av detaljer som är betydelsefulla för helheten. Det finns idag ett stort intresse, inte minst bland yngre arkitekter att få vara med och rita igenom en byggnad och följa genomförandet från ritning till färdig byggnad.

Att rita detaljer som gör att byggnaden blir till en helhet förutsätter en kunskap om material och detaljer som ibland saknas. I projekt med kort tidplan och pressad budget är det svårt att få tid för att utveckla sådana kunskaper. Kurserna i detaljens betydelse hjälper arkitekter att genomföra visioner och uppnå bättre resultat.

Innehåll

Detaljens betydelse är indelade i tre olika kurser utifrån olika material:

Trä

13–14 september. Sista anmälningsdag 14 augusti.

Är du nyfiken på trä som material eller vill utveckla dina kunskaper om trä både vad det gäller material och detaljer, då är du välkommen att gå kursen Detaljens betydelse – Trä.

Tegel

24 – 25 oktober. Sista anmälningsdag 24 september.

Är du nyfiken på tegel som material eller vill utveckla dina kunskaper om tegel både vad det gäller material och detaljer, då är du välkommen att gå kursen Detaljens betydelse – Tegel.

Plåt

11–12 oktober. Sista anmälningsdag 15 september.

Är du nyfiken på plåt som material eller vill utveckla dina kunskaper om plåt både vad det gäller material och detaljer, då är du välkommen att gå kursen Detaljens betydelse – Plåt.

Vem får gå?

Kursen vänder sig till yrkesverksamma arkitekter med cirka 5–10 års erfarenhet, som vill fördjupa och utveckla sina kunskaper om material och detaljer. Medlemspriset gäller medlemmar i Sveriges Arkitekter eller i CBA.

Om kursen

Kursledarna Magnus Almung och August Orrling.

Kursen har utvecklats av praktiserande arkitekter Magnus Almung och August Orrling i samarbete med Professor Ola Nylander.

Anmälan/villkor

Anmälan är bindande. Vid avanmälan 30 dagar före kursstart återbetalas 80 procent av kursavgiften. Vid avanmälan mindre än 30 dagar före kursstart återbetalas kursavgiften om ersättare fyller platsen, annars debiteras kursavgiften.