Kritikerpriset - Sveriges Arkitekter
Vinnare av Kritikerpriset 2019 Leilani Farha och Fredrik Gertten. Foto: Janice D’Avila och Gerhard Jörén.

Vinnare av Kritikerpriset 2019 Leilani Farha och Fredrik Gertten. Foto: Janice D’Avila och Gerhard Jörén.

Kritikerpriset premierar den bästa arkitekturanalysen eller insatsen för att stärka ett initierat samtal om arkitektur och samhällsplanering. Det delas ut varje år på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala.

Sveriges Arkitekter har instiftat priset för att uppmuntra arkitekter, journalister, författare, med flera, att recensera, debattera och analysera svensk arkitektur. Kritikerpriset tilldelas upphovspersonen till den bästa arkitekturanalysen som publicerats under senaste året eller till den eller de som gjort den mest anmärkningsvärda insatsen för att stärka ett initierat samtal om arkitektur och samhällsplanering under de senaste åren.

Förslagslådan är öppen – föreslå din favorit i formuläret nedan. Förslagslådan är alltid öppen men förslag som kommer in sent på året bedöms i mån av tid. Alla förslag som kommer in före 25 augusti varje år tas med för bedömning för nästkommande års priser. Notera att de begränsade antal tecken angivet för projektbeskrivningen i formuläret bör ses som en kort introduktion av projektet, en längre beskrivning kan alltså bifogas i pdf:en.

Jurymedlemmar 2020 presenteras inom kort

Sekreterare: Elisabet Näslund

Kritikerpriset – föreslå projekt

  • Dra filer hit eller
    Accepterade filtyper: pdf.
    Bifoga pdf med beskrivning av den/de du föreslår inklusive relevanta exempel på dennes produktion.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vinnare 2019


Vinnare av Kritikerpriset 2019

Årets vinnare, Fredrik Gertten och Leilani Farha för dokumentärfilmen Push, har på ett konkret och angeläget sätt lyft en av vår tids mest brännande frågor, den om bostaden som rättighet.


Tidigare Kritikerpristagare


Kritikerpristagare 2014 – 1986

Tidigare vinnare av Kritikerpriset

Kritikerpriset instiftades 1985 och har delats ut sedan 1986. Här listas samtliga mottagare av priset mellan 1986 och 2014.