Nominerad Kritikerpriset 2023

Helena Mattsson kan vinna pris

Helena Mattsson är en av fyra nominerade till Kritikerpriset, för boken “Architecture and Retrenchment”. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.

Helena Mattsson är professor i arkitekturens teori och historia. Hon forskar inom 1900-talets arkitekturteori och historia, med fokus på välfärdsstatens arkitektur under efterkrigstiden.

Förlag för “Architecture and Retrenchment” är Bloomsbury Publishing.

Juryns motivering

I ”Architecture and Retrenchment” presenterar Helena Mattsson, professor i arkitekturens historia och teori, en banbrytande analys av samspelet mellan arkitektur och nyliberalism, ett tema av stor vikt i den moderna arkitekturdebatten. Boken granskar arkitekturens roll i samhället från 1960-talets slut till början av 1990-talet, med utgångspunkt i sex fallstudier, utifrån begrepp som korporativa principer, regleringar och humankapital. Mattsson visar med sina nedslag på de komplexa sammanflätningar som utgör de egentliga orsakerna till vårt byggande.

Boken tar, med sin vindlade vandring genom svensk samhällshistoria, inga genvägar för att beskriva förändringsprocesserna som har lett till dagens nyliberala postmoderna tillstånd. Den nominerade visar hur gränser, värderingar och målsättningar ständigt förflyttas. Den som tror sig hitta bevis för en eller annan politisk övertygelse får istället vidgade vyer.

Med ”Architecture and Retrenchment” bjuder Helena Mattsson in till en initierad debatt om arkitekturens roll i samhället. Hon visar hur politik, samhällskrafter och arkitektur samspelar, och kan leda läsaren till helt andra slutsatser än de redan vedertagna.

Fler nominerade till Kritikerpriset

Visa alla vinnare och nominerade
Lars Marcus vinner Kritikerpriset
Vinnare 2023
Kritikerpriset

Lars Marcus vinner Kritikerpriset

Lars Marcus
Lars Marcus vinner Kritikerpriset 2023 för boken ”Städernas stenar – hur den byggda staden formar den levda staden”.
Nya Lövholmen nominerat till Kritikerpriset
Kritikerpriset

Nya Lövholmen nominerat till Kritikerpriset

Nya Lövholmen
Johanna Fager, Nicole Cecilie Bitsch Pedersen och Jo Mikkel Sjaastad Huse för ”Nya Lövholmen” är en av fyra nominerade till Kritikerpriset.
Joar Nango kan vinna pris
Kritikerpriset

Joar Nango kan vinna pris

Joar Nango
Joar Nango för ”Girjegumpi” är en av fyra nominerade till Kritikerpriset.