Nominerad Kritikerpriset 2023

Joar Nango kan vinna pris

Joar Nango är en av fyra nominerade till Kritikerpriset, för ”Girjegumpi”. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.

Arkitekten Joar Nango har under drygt 15 år sammanställt ett arkiv med böcker, relevanta för arkitektur som skapas av urfolk: ”Girjegumpi”. Det mobila, kollektiva biblioteket presenterades i den nordiska paviljongen på arkitekturbiennalen i Venedig 2023.

”Girjegumpi” på arkitekturbiennalen i Venedig 2023. Foto: Laurian Ghinițoiu.

Juryns motivering

”Girjegumpi”, den samiska arkitekten Joar Nangos projekt, har ständigt utvecklats och utvidgats som ett mobilt, kollektivt bibliotek på sin resa till nya platser. ”Girjegumpi” erbjuder inte en berättelse; det är en komplex och ibland otydlig blandning av forskningsartiklar och insamlade exempel på nomadiska ursprungsfolks arkitektur från hela världen. Projektet ger en bild av en värld och ett pågående samtal som breder ut sig över en stor geografi och en stor tidsrymd. Texterna rör ämnen som nomadisk och feministisk teori, antropologi, kolonialism och dekolonialisering.

Biblioteket slår hål på bilden av den nomadiska arkitekturen som tillfällig och rotlös. I själva verket har den en stark koppling till en plats och dess natur. Materialen är som regel lokala och det är inte många steg från naturresurs till produkt. Arbetet och biblioteket är i sig en kritik mot samtidens debatt om vad god arkitektur är. Den rör sig i ett helt annat fält; bortom nationalstaternas gränser, historiens arkitekturepoker och samtidens snäva samtal om hållbart byggande.

I en tid då enkla svar söks är ”Girjegumpi” en stark påminnelse om vårt koloniala arv, arkitekturens identitetsskapande roll liksom hur osynliggörandet och förminskandet av minoriteters kulturella uttryck används som förtryckande maktmedel. Biblioteket är en generös ingång till samtal om arkitektur som en av vår tids mest brinnande frågor.

Fler nominerade till Kritikerpriset

Visa alla vinnare och nominerade
Lars Marcus vinner Kritikerpriset
Vinnare 2023
Kritikerpriset

Lars Marcus vinner Kritikerpriset

Lars Marcus
Lars Marcus vinner Kritikerpriset 2023 för boken ”Städernas stenar – hur den byggda staden formar den levda staden”.
Nya Lövholmen nominerat till Kritikerpriset
Kritikerpriset

Nya Lövholmen nominerat till Kritikerpriset

Nya Lövholmen
Johanna Fager, Nicole Cecilie Bitsch Pedersen och Jo Mikkel Sjaastad Huse för ”Nya Lövholmen” är en av fyra nominerade till Kritikerpriset.
Helena Mattsson kan vinna pris
Kritikerpriset

Helena Mattsson kan vinna pris

Helena Mattsson
Helena Mattsson för Architecture and Retrenchment är en av fyra nominerade till Kritikerpriset.