Fyra olika projekt nominerade till Landmärket

Publicerad: 2024-03-05

Elsa Eschelssons park, Bobergstorget, Norrtälje hamnpromenad och aktivitetsslänt i Tenstadalen är alla nominerade till Landmärket 2023 – Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur. Juryordföranden för Landmärket, Martin Arfalk, berättar om årets juryprocess.

Vilka uppgifter har de nominerade?

Något som har varit uppenbart vid jurybesöken är att många projekt ska lösa så mycket. De ska vara robusta i fråga om underhåll, lekfulla, sociala, trygga, och så hållbara dessutom.

Tenstadalens aktivitetsslänt får till en hög koncentration av lekfullhet, samtidigt som den är identitetsskapande. Platsens miljö och topografi är väl utnyttjad. Elsa Eschelssons park kombinerar social och ekologisk hållbarhet, placeringen av publika ytor ställs mot uppgiften dagvattenhantering.

Bobergstorgets uppgift är omvandling av kulturmiljön, balansen mellan att behålla dess karaktär och att våga tillföra något. Arkitekten har valt den hantverksmässiga ingången för att lyfta kulturmiljön, med möbler och andra detaljer, att bli något eget och samtidigt ta hänsyn. Norrtälje växer längs vattnet med ny bebyggelse. Här lyckas arkitekten bevara skala och robusthet i den befintliga kajmiljön och samtidigt möta aspekten att det också är en vistelseyta.

De nominerade är olika. Finns någon gemensam nämnare?

Hög kompetens på beställarsidan har varit en nyckelfaktor. Och det finns, som alltid, en övergripande ambition att göra gott. I övrigt är det fyra olika projekt.

Vilka strömningar ni sett i årets juryprocess?

Det som är uppenbart är att det finns en hög medvetenhet om hållbarhet. Funktioner som exempelvis dagvattendammar blir allt tydligare en del av ett projekt. Samtidigt måste man förstå att ekonomi eller funktion är det som styr. I nya områden är mest påtagligt att man tar nya grepp. En trend där är att ta hand om naturen samtidigt som man tar hand om det sociala, Elsa Eschelssons park, till exempel, omfamnar den utmaningen. Många projekt har många lager.

Norrtälje och Bobergstorget relaterar till en befintlig situation och dess kulturmiljö. Vi ser ett återblickande, en finare inkänning av platsen och situationen. Greppen i sig är inte små, men provokationen är liten.

Hur såg juryprocessen ut?

54 förslag kom in, med en koncentration på projekt i Mälardalen. Utifrån en bruttolista på omkring 20 projekt besökte vi 13, fördelade över landet.
Vi utgick från kriterierna innovativt och en stark idé, funktioner och sammanhang, verkshöjd, klimat och miljö samt process, tid och förvaltning. Att tvingas reflektera, i varje projekt, utifrån kriterierna var ett bra sätt att organisera samtalet inom juryn. Alla nominerade svarade mot kriterierna i olika grad – vi bedömde helhetsbilden.

De nominerade är:

Aktivitetsslänten i Tenstadalen, Stockholm

Tenstadalen, arkitekt Nivå Landskapsarkitektur. Foto: Robin Hayes.

Arkitekt: Nivå Landskapsarkitektur
Beställare: Trafikkontoret Stockholms stad

Bobergstorget, Stockholm

Bobergstorget, arkitekt Sweco Architects. Foto: Jann Lipka.

Arkitekt: Sweco Architects
Beställare: Stockholms stad, exploateringskontoret

Elsa Eschelssons park, Uppsala

Elsa Eschelssons park, arkitekt Karavan landskapsarkitekter. Foto: Jann Lipka.

Arkitekt: Karavan landskapsarkitekter
Beställare: Uppsala kommun

Norrtälje Hamnpromenad

Norrtälje hamn, arkitekt Sydväst arkitektur och landskap. Foto: Hans Logren.

Arkitekt: Sydväst arkitektur och landskap
Beställare: Norrtälje kommun

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur
Ung svensk arkitektur

Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur

Nabben, Bränningevägen, Höghult, Gårdshuset, Ett Hus, Ford Park House och Torö är alla nominerade till tidskriften Arkitekturs pris, Ung Svensk Arkitektur.
Publicerad:
Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen
Arkitekturpriser

Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen

KTH:s huvudbyggnad, kontoret i kv. Jakob Mindre, restaurang Solen och StickerApps industrilokal är nominerade till priset för årets bästa interiör. De tre första utgår från befintliga byggnader, den fjärde är ett nybygge gjort för att hålla länge.
Publicerad:
De kan vinna årets Kasper Salin-pris
Arkitekturpriser

De kan vinna årets Kasper Salin-pris

Återbruksprojektet Gjuteriet, timmerbyggnaden Höghult, bostadsskalet Raw och Wisdome, Tekniska museets tillbyggnad i trä. De utgör startfältet för Kasper Salin-priset 2023.
Publicerad: