Nominerad Landmärket 2023

Elsa Eschelssons park kan vinna pris

Elsa Eschelssons park i Uppsala är en av fyra nominerade till Landmärket. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.

Juryns motivering

Elsa Eschelssons park är ett ambitiöst och inspirerande projekt som med innovativ gestaltning lyckas med mycket på begränsad yta. Två stora samhällsutmaningar – hantering av klimateffekterna och behovet av ökad rörelse för folkhälsa – adresseras genom en kombination av dagvattendamm, skyfallsanläggning, skejtpark och basketplan. Parkens ena kant är strikt konstruerad, den andra organiskt inlevelsefull. Det blir en träffsäker kombination av vattenhantering, ungdomars aktivitetsbehov och återhållsam men effektfull växtlighet. Det här är inte en plats för alla, men kanske för dem som ofta känner sig undanträngda i staden. I en stadsdel på tillväxt i Uppsala får för en gångs skull ungdomars basketspel och skejttricks låta lite. Men den som vill hänga mer stillsamt vid vattnet eller söka återhämtning en stund där vinden susar genom böljande gräsvippor finner också sin plats här.

Fler nominerade till Landmärket

Visa alla vinnare och nominerade
Norrtälje Hamnpromenad vinner pris
Vinnare 2023
Landmärket

Norrtälje Hamnpromenad vinner pris

Sydväst arkitektur och landskap
Norrtälje Hamnpromenad vinner Landmärket 2023.
Aktivitetsslänt nominerat till arkitekturpris
Landmärket

Aktivitetsslänt nominerat till arkitekturpris

Nivå Landskapsarkitektur
Lekslänten i Tenstadalen i Stockholm är en av fyra nominerade till Landmärket 2023.
Bobergstorget är nominerat till arkitekturpris
Landmärket

Bobergstorget är nominerat till arkitekturpris

Sweco Architects
Bobergstorget i Stockholm är en av fyra nominerade till Landmärket. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.