Nominerad Landmärket 2023

Bobergstorget är nominerat till arkitekturpris

Bobergstorget i Stockholm är en av fyra nominerade till Landmärket. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.

Juryns motivering

När Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm väcks ur sin törnrosasömn är Bobergstorget mittpunkt i de omvandlade centrala kvarteren. Omgivet av äldre tegelbyggnader med sina kultur- och samhällsfunktioner bildar det vackra tegelgolvet en spelplan för allt, planerat eller spontant, som sker i det offentliga rummet. Den sobra gestaltningen har hittat rätt valör i relation till den industrihistoriska miljön. En central bilfri plan inramad av möbler är i sin tur omgiven av en kantzon i asfalt med grå granitsten för uteserveringar och varutransporter. Höjdsättningen är sublim, fiskbensmönstret dekorativt och robust och den diskreta vattenspegeln gör ett elegant arbete att omhänderta regnvatten så att det berikar platsen. På ett lågmält, sinnrikt vis lyfter gestaltningen fram platsens inneboende kvaliteter utan att göra för mycket. Bobergstorget kommer tack vare en tydlig och väl detaljerad robusthet att åldras väl.

Fler nominerade till Landmärket

Visa alla vinnare och nominerade
Norrtälje Hamnpromenad vinner pris
Vinnare 2023
Landmärket

Norrtälje Hamnpromenad vinner pris

Sydväst arkitektur och landskap
Norrtälje Hamnpromenad vinner Landmärket 2023.
Aktivitetsslänt nominerat till arkitekturpris
Landmärket

Aktivitetsslänt nominerat till arkitekturpris

Nivå Landskapsarkitektur
Lekslänten i Tenstadalen i Stockholm är en av fyra nominerade till Landmärket 2023.
Elsa Eschelssons park kan vinna pris
Landmärket

Elsa Eschelssons park kan vinna pris

Karavan landskapsarkitekter
Elsa Eschelssons park i Uppsala är en av fyra nominerade till Landmärket. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.