Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen

Publicerad: 2024-03-05

KTH:s huvudbyggnad, kontoret i kv. Jakob Mindre, restaurang Solen och StickerApps industrilokal är nominerade till priset för årets bästa interiör. De tre första utgår från befintliga byggnader, den fjärde är ett nybygge gjort för att hålla länge. Guldstolsjuryns ordförande, arkitekt SIR/MSA Malin Ahlgren, berättar om tankarna bakom juryns val.

På vilket sätt tar sig de nominerade an ekologisk hållbarhet?

Förra året såg juryn en förskjutning mot mer återbruk i inredningsprojekt. I år har den tagit ytterligare ett steg och vi ser ett tema av olika sätt att förhålla sig till befintliga byggnader – transformera eller bevara.

Hur skapar man något nytt och livskraftigt i en stor industrilokal som ligger mitt i ett nedgånget industriområde? Svaret blev restaurang Solen och en ny rumslighet, men med den gamla kvar i ett intressant samspel. När det handlar om Kv Jakob Mindre är frågan tvärtom: Hur ska vi ta hand om det som redan finns? Hur skapar man en funktionell, modern kontorsmiljö som samtidigt bevarar och hyllar en blåklassad byggnad? Svaret är exklusivt återbruk.

KTH är ytterligare ett exempel på förhållningssätt till det befintliga – både byggnad och verksamhet är desamma och de har varsamt, med fingertoppskänsla, genomgått en förändring som växer med tiden. Ett projekt som blir bättre ju mer man vet om historien och sammanhanget.

Sticker App skiljer sig genom att vara nybyggd, en produktionsanläggning med en administrativ del. Det finns många av dem runt om i Sverige, men de är nog aldrig så här sympatiska i sin utformning. Huset är byggt för verksamheten, men interiören skulle kunna omvandlas direkt för ett annat företag – inte opersonlig, men så pass långsiktig så att den kan fungera för flera.

Vad har ni sett mer i årets juryprocess?

Återbruk, transformation och bevarande är de tydliga förändringarna. Allt fler inredningsarkitekter jobbar med återbruk, vilket är fantastiskt kul.

Transformation och hur vi kan använda befintliga byggnader är högaktuellafrågor i arkitektbranschen och där har vi mycket att erbjuda – vi jobbar nära verksamheter och brukare, vilket gör att vi har perfekt kunskap för att fylla de tomma skalen med innehåll så att de får liv.

Hur gick juryprocessen till?

Det kom in drygt 40 förslag och vi besökte 18 projekt. De interiörer vi har besökt utgår alla på ett eller annat sätt från ekologisk hållbarhet.
Att juryn besöker projekt och får dem presenterade av berörda parter är en jätteviktig del av juryarbetet. Genom att uppleva miljöerna på plats, gå igenom projektets hela process med utmaningar, förutsättningar och kontext får vi en mer komplett bild. Lägg till detta de många och långa diskussionerna inom juryn.

Samtidigt vill jag passa på att uppmana fler att skicka in förslag. Det är branschkollegor som sitter i juryn och går igenom inskickade förslag – det behöver inte vara proffsiga foton och fabulösa presentationer. Riktigt bra inredningsarkitektur handlar om ett fantastiskt resultat utifrån projektets förutsättningar.

De nominerade är:

KTH Huvudbyggnad 43:3, Stockholm

KTH, arkitekt White Arkitekter. Foto: Anders Bobert.

Arkitekt: White Arkitekter
Beställare: Kungliga Tekniska Högskolan

Kvarter Jakob Mindre, Stockholm

Kvarter Jacob Mindre, arkitekt Marge Arkitekter och Anderwald Studio. Foto: Johan Fowelin.

Arkitekt: Marge Arkitekter och Anderwald Studio
Beställare: Axfast och Boston Consulting Group

Solen, Stockholm

Solen, arkitekt Specific Generic. Foto: Emil Fagander.

Arkitekt: Specific Generic
Beställare: Adam Dahlberg och Albin Wessman

StickerApp, Lomma

StickerApp, arkitekt White Arkitekter, Johan Sundberg Arkitektur och Studio Ålund. Foto: Markus Linderoth.

Arkitekt: White arkitekter, Johan Sundberg Arkitektur och
Studio Ålund
Beställare: StickerApp

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur
Ung svensk arkitektur

Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur

Nabben, Bränningevägen, Höghult, Gårdshuset, Ett Hus, Ford Park House och Torö är alla nominerade till tidskriften Arkitekturs pris, Ung Svensk Arkitektur.
Publicerad:
Fyra olika projekt nominerade till Landmärket
Arkitekturpriser

Fyra olika projekt nominerade till Landmärket

Elsa Eschelssons park, Bobergstorget, Norrtälje hamnpromenad och aktivitetsslänt i Tenstadalen är alla nominerade till Landmärket 2023 – Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur.
Publicerad:
De kan vinna årets Kasper Salin-pris
Arkitekturpriser

De kan vinna årets Kasper Salin-pris

Återbruksprojektet Gjuteriet, timmerbyggnaden Höghult, bostadsskalet Raw och Wisdome, Tekniska museets tillbyggnad i trä. De utgör startfältet för Kasper Salin-priset 2023.
Publicerad: