Nominerad Guldstolen 2023

Solen är nominerad till arkitekturpris

Restaurang Solen i Stockholm är en av fyra nominerade till Guldstolen. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.

Juryns motivering

En industrilokal i slakthusområdet har transformerats till en mötesplats i den framväxande nya stadsdelen. Krögarna och arkitekterna har ett mångårigt samarbete och tillsammans med fastighetsägaren skapar de en destination med stark egen lyskraft. Målgruppen är bred och lockar en publik i alla åldrar från stadens alla delar.

Gestaltningen är varm som en solig sommardag, vänlig, inbjudande och med avstamp i maten som serveras, en mix av rätter från soldränkta platser världen över. En avväpnande enkelhet med utvalda konstföremål förstärker och förhöjer upplevelsen.

Arkitekterna har genom ett smart grepp, delvis på grund av den blåklassade byggnadens kulturhistoriska värden, skapat en stor sammanhängande yta där de svängda väggarna och nivåskillnaderna ger dynamik i rummet. Den befintliga byggnaden är synlig och dess karaktär med kaklade slakteriväggar, smäckra fönsterpartier liksom den stora takhöjden med sin lanternin utgör ramverket och agerar motvikt till de friare inre delarna. Tilläggen blir en böljande inramning av det stora rummet som är familjärt och intimt på samma gång. De runda borden och de stora nedpendlade armaturerna blir öar där gästerna landar. En mjuk matta av musik i bakgrunden och gästernas sorl skapar en känsla av gemenskap och att vara en del av en större helhet, samtidigt som vi hör och ser varandra i det egna sällskapet.

Med smart design, materialval och detaljutformning navigerar gästen som på autopilot och förstår instinktivt var den finner toaletter och garderob. Detta är en pärla, en varm och skön plats där man vill stanna länge.

Fler nominerade till Guldstolen

Visa alla vinnare och nominerade
KTH Huvudbyggnad vinner arkitekturpris
Vinnare 2023
Guldstolen

KTH Huvudbyggnad vinner arkitekturpris

White Arkitekter
KTH Huvudbyggnad 43:3 i Stockholm vinner Guldstolen 2023.
Kvarter Jakob Mindre kan vinna interiörpris
Guldstolen

Kvarter Jakob Mindre kan vinna interiörpris

Marge Arkitekter och Anderwald Studio
Kvarter Jakob Mindre i Stockholm är en av fyra nominerade till Guldstolen. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.
StickerApp kan vinna interiörpris
Guldstolen

StickerApp kan vinna interiörpris

White arkitekter, Johan Sundberg Arkitektur och Studio Ålund
StickerApp i Lomma är en av fyra nominerade till Guldstolen. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.