Nominerad Guldstolen 2023

Kvarter Jakob Mindre kan vinna interiörpris

Kvarter Jakob Mindre i Stockholm är en av fyra nominerade till Guldstolen. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.

Juryns motivering

Projektet är komplext och involverar två byggnader, en blå-, en grönklassad med en hyresgäst som huserar i båda. Smala djupa ljusgårdar, olika våningshöjder och begränsade rumsstorlekar har varit utmanande. Nu har få men viktiga grepp i modernt formspråk gett funktionell planlösning med sammanfogade ytor.

Interiören tar avstamp i det befintliga. De mönsterlagda golven kompletteras med nya i samma anda, där kubb har lags i ett diagonalt schackrutemönster. Kulörer är valda efter inventering av många lager färg. Undertak är inspirerade av de äldre men moderna i sitt uttryck, mönstrade med akustik, belysning och teknik samordnad och integrerad. De mattförsedda trapphusen dubblerar som konstgalleri med ny belysning där elkabeln blir en lekfull detalj som löser upphängningen.

Lös inredning är delvis återbrukad och specialrekonditionering gör resultatet gediget och snäppet lyxigare än det som ofta förknippas med återbruk.

De två ljusgårdarna har nu ett gemensamt nav; entré och lounge i botten, öppet i toppen. Det ger dagsljus och bättre logistik. Akustiktegel bidrar till ljudmiljön och ger en rustik kvalitet. Växtväggen sträcker sig som en lång grön lunga längs de fyra våningarna.

Två spänger med insidor av trä förbinder de övre våningarna. Utsidorna är spegelblanka och skapar en visuell illusion där volymerna poängteras utan att dominera. Det är genialt, skickligt och adderar spänning.

Projektet bygger på nära samarbete mellan inredningsarkitekt och arkitekt som tillsammans skapat en helhet. Vacker och välgjord lyfts interiören här till en högre nivå.

Fler nominerade till Guldstolen

Visa alla vinnare och nominerade
KTH Huvudbyggnad vinner arkitekturpris
Vinnare 2023
Guldstolen

KTH Huvudbyggnad vinner arkitekturpris

White Arkitekter
KTH Huvudbyggnad 43:3 i Stockholm vinner Guldstolen 2023.
Solen är nominerad till arkitekturpris
Guldstolen

Solen är nominerad till arkitekturpris

Specific Generic
Restaurang Solen i Stockholm är en av fyra nominerade till Guldstolen. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.
StickerApp kan vinna interiörpris
Guldstolen

StickerApp kan vinna interiörpris

White arkitekter, Johan Sundberg Arkitektur och Studio Ålund
StickerApp i Lomma är en av fyra nominerade till Guldstolen. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.