De kan vinna årets Kasper Salin-pris

Publicerad: 2024-03-05

Återbruksprojektet Gjuteriet, timmerbyggnaden Höghult, bostadsskalet Raw och Wisdome i Stockholm, Tekniska museets tillbyggnad i trä. De utgör startfältet för Kasper Salin-priset 2023. Juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Einar Rodhe, berättar om vad juryn har sett under processen att ta fram fyra nominerade.

Vilka problem utforskar de nominerade?

De fyra projekten har alla en hög idéhalt, som i många fall är kopplad till arkitekturen som en materiell sammansättning. Den frågan är kanske mer aktuell än någonsin. Både Wisdome och Höghult undersöker träets gränser och möjligheter, men från helt olika perspektiv. I Höghult har arkitekterna plockat upp och omprövat traditionella timmertekniker, medan Wisdome lyfter fram träbyggandet som ingenjörskonst. Gjuteriets arkitekter har använt närområdet som materialbank – det är det projekt som tydligast utforskar hur arkitektur kan skapas utifrån begränsade materialresurser.

Flerbostadshuset Raw utforskar var arkitekten släpper kontrollen. En generell och robust stomme ger utrymme för en flexibel bostadsinteriör som kan förändras över tid, där planlösningar och ytskikt formas av de boende. Just att sätta arkitekturen i ett större tidsperspektiv är genomgående hos flera av de nominerade, som i Gjuteriets materiella historieberättande eller i Höghults tusenåriga byggtekniker.

Har juryn sett någon gemensam nämnare?

Projekten är konsekvent genomförda; det finns en tydlig idé från start och de beslut som tas under processen understödjer eller utvecklar den. Alla har en tektonisk grundtanke, arkitekten har varit intresserad av hur byggnaden ska konstrueras. Rummen formas i relation till en läsbar, tydlig struktur. De är prövande, experimentella projekt samtidigt som de håller en hög kvalitet i genomförandet. En annan gemensam nämnare är att de har ambitiösa beställare, med stor tilltro till arkitekterna.

Har ni sett några strömningar i årets juryprocess?

Det är svårt att se den stora bilden under ett enskilt år, man behöver nog flera år för att ta in den. Men vi ser vissa saker som fattas. Det skickas in en del ombyggnadsprojekt – men alldeles för få. Det fanns inga projekt norr om Gävle som ens skickades in – vad beror det på? Juryn hade gärna velat se projekt från hela landet. Samma sak med projekt i mindre skala – jag skulle gärna se att vi breddar bilden av vad en Kasper Salin byggnad kan vara.

Hur många bidrag tittade juryn på?

Vi utgick från 87 inskickade förslag, varav vi undersökte ett 20-tal närmare där vi utgick från kriterierna i stadgarna. Vi gjorde sedan elva platsbesök.

De nominerade är:

Gjuteriet, Malmö

Gjuteriet, arkitekt Kjellander Sjoberg. Foto: Rasmus Hjortshøj.

Arkitekt: Kjellander Sjöberg
Beställare: Varvsstaden

Höghult, Karlsborg

Höghult, arkitekt Fabel arkitektur. Foto: Mikael Olsson.

Arkitekt: Fabel arkitektur
Beställare: Privat

Raw, Uppsala

Raw Rosendal, arkitekt Johan Berg Arkitekter. Foto: Johan Eldrot.

Arkitekt: Johan Berg Arkitekter (tidigare Berg Thornton Arkitekter)
Beställare: Raw Property

Wisdome Stockholm

Wisdome Stockholm, arkitekt Elding Oscarson. Foto Mikael Olsson.

Arkitekt: Elding Oscarson
Beställare: Tekniska museet

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Kreativa kommuner kan byta spår när byggsektorn krisar
Arkitekturpriser

Kreativa kommuner kan byta spår när byggsektorn krisar

Gör som Halmstad, Trelleborg, Norrköping och Söderköping och anamma det holistiska, långsiktiga perspektivet, uppmanar juryn för Sveriges Arkitekters Planpris 2023 i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Publicerad:
Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur
Ung svensk arkitektur

Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur

Nabben, Bränningevägen, Höghult, Gårdshuset, Ett Hus, Ford Park House och Torö är alla nominerade till tidskriften Arkitekturs pris, Ung Svensk Arkitektur.
Publicerad:
Fyra olika projekt nominerade till Landmärket
Arkitekturpriser

Fyra olika projekt nominerade till Landmärket

Elsa Eschelssons park, Bobergstorget, Norrtälje hamnpromenad och aktivitetsslänt i Tenstadalen är alla nominerade till Landmärket 2023 – Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur.
Publicerad: