Nominerad Kasper Salin-priset 2023

Raw kan vinna Kasper Salin-priset

Raw, flerbostadshus i Rosendal i Uppsala är en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.

Juryns motivering

Flerbostadshuset i den nya stadsdelen Rosendal i Uppsala möter staden med en tillbakahållen gestalt, präglad av en repetitiv stomme och nakna detaljer. Några få undantag – dubbelhöjd i entré- och takvåning samt tre indragna balkonger – ger liv och resning åt den strama kvadratiska fasaden. Men det är insidan och bostaden som gör huset.

Projektet prövar med framgång idén Open Building i ett svenskt sammanhang. De boende köper en volym med ett minimum av funktioner – ett badrum och några enkla köksmoduler. Sedan får de själva forma sina hem genom att klä den råa stommen, efter behov uppföra innerväggar och i vissa fall nya bjälklag. En och samma enhet kan därmed gå från att vara en stor etta till en avdelad femrumslägenhet, beroende på behov och preferenser.

Raw framhåller genomgående det förenklade, det ofärdiga och det föränderliga i arkitekturen, där den välartikulerade strukturen blir byggnadens bestående element. Genom att lämna över initiativet till de boende öppnar bostadshuset upp för många sätt att leva, i dag och i en oviss framtid.

Fler nominerade till Kasper Salin-priset

Visa alla vinnare och nominerade
Wisdome Stockholm vinner arkitekturpris
Vinnare 2023
Kasper Salin-priset

Wisdome Stockholm vinner arkitekturpris

Elding Oscarson
Wisdome i Stockholm vinner Kasper Salin-priset 2023.
Gjuteriet kan vinna arkitekturpris
Kasper Salin-priset

Gjuteriet kan vinna arkitekturpris

Kjellander Sjöberg
Gjuteriet i Malmö är en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.
Höghult är nominerat till arkitekturpris
Kasper Salin-priset

Höghult är nominerat till arkitekturpris

Fabel arkitektur
Höghult i Karlsborg en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.