Nominerad Kasper Salin-priset 2023

Gjuteriet kan vinna arkitekturpris

Gjuteriet i Malmö är en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.

Juryns motivering

Genom ett ambitiöst arbete med återbruk har den gamla varvsruinen omvandlats till ett mångfacetterat kontorshus, där arkitekturen förvaltar områdets historia samtidigt som den utforskar nya uttryck. Projektet bejakar diversitet och variation, med en gestaltning som till stor del utgörs av relationerna mellan ursprungliga, återbrukade och nya material.

Traversbanan står kvar som byggnadens ryggrad. Från den hänger nya kraftiga bjälklag i massivträ. Med stöd av ett materialbibliotek, upprättat av byggherren, har arkitekterna gett nytt liv åt stora mängder material från omkringliggande rivningar, såsom tegel, durk- och fasadplåtar, trappor och enskilda objekt. De friställda byggnadselementen bildar tillsammans en upplöst, nästintill piranesisk rumslighet präglad av lagerverkan och oväntade samband.

Gjuteriet imponerar i sin rikedom av uttryck och historiska lager; den bidrar också till en ny berättelse om arkitektur för vår tid och de utmaningar vi står inför.

Fler nominerade till Kasper Salin-priset

Visa alla vinnare och nominerade
Wisdome Stockholm vinner arkitekturpris
Vinnare 2023
Kasper Salin-priset

Wisdome Stockholm vinner arkitekturpris

Elding Oscarson
Wisdome i Stockholm vinner Kasper Salin-priset 2023.
Höghult är nominerat till arkitekturpris
Kasper Salin-priset

Höghult är nominerat till arkitekturpris

Fabel arkitektur
Höghult i Karlsborg en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.
Raw kan vinna Kasper Salin-priset
Kasper Salin-priset

Raw kan vinna Kasper Salin-priset

Johan Berg Arkitekter (tidigare Berg Thornton Arkitekter)
Raw, flerbostadshus i Rosendal i Uppsala är en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.