Nominerad Kasper Salin-priset 2023

Höghult är nominerat till arkitekturpris

Höghult i Karlsborg en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.

Juryns motivering

Eremitaget i Höghult visar hur rik arkitektur under rätt förutsättningar kan uppstå på en begränsad yta, med lokala material och traditionella tekniker. Platsen är noga vald och byggnaden gör som skogen; från vägen möts besökaren av en kompakt, sluten vägg som gradvis öppnar upp sig.

Två byggnadskroppar är sammanlänkade. Den slutna delen har liggande timmerstockar, sammanfogade med dymlingar i trä och med mossa som tätning. Våtrummen är försedda med vattentålig, motståndskraftig tadelakt, som skickligt polerats glansig. Den tusenåriga putstekniken från Nordafrika ger den färdiga ytan näst intill obegränsad livslängd och bildar en effektiv kontrast till timrets huggna ytor. Mot dalgången och utsikten står sedan byggnadens juvel: ett öppet stolpverk, där några få snedsträvor förhöjer rummet. Mellan volymerna bildas ett smalt gatt för passager.

Projektet – en paviljong, en bastu, ett gästhus – visar ett precist hantverk och ett undersökande arbete, fyllt med espri och närvaro, där timmerman och arkitekt prövar och stärker varandra. Paviljongen vilar i en tusenårig byggnadskultur samtidigt som den har en klar blick riktad åt vår tid.

Fler nominerade till Kasper Salin-priset

Visa alla vinnare och nominerade
Wisdome Stockholm vinner arkitekturpris
Vinnare 2023
Kasper Salin-priset

Wisdome Stockholm vinner arkitekturpris

Elding Oscarson
Wisdome i Stockholm vinner Kasper Salin-priset 2023.
Gjuteriet kan vinna arkitekturpris
Kasper Salin-priset

Gjuteriet kan vinna arkitekturpris

Kjellander Sjöberg
Gjuteriet i Malmö är en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.
Raw kan vinna Kasper Salin-priset
Kasper Salin-priset

Raw kan vinna Kasper Salin-priset

Johan Berg Arkitekter (tidigare Berg Thornton Arkitekter)
Raw, flerbostadshus i Rosendal i Uppsala är en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.