Vinnare utsedd i tävlingen om Science Village i Lund - Sveriges Arkitekter

Science Village Scandinavia AB bjöd in till arkitekttävling för ett publikt Science Center i Science Village – en ny stadsdel mellan forskningsanläggningarna ESS och MAX IV. Tävlingen arrangerades i samarbete med Sveriges Arkitekter. Syftet med tävlingen var att få fram ett väl gestaltat förslag med utgångspunkt från byggnadens och utemiljöns målbild för ett Science Center. Efter en prekvalificering valdes fyra arkitektteam ut.

Vinnarförslag

Efter avslutad bedömning har juryn utsett Meeting Science av COBE till vinnarförslag. Juryn rekommenderar förslaget för fortsatt bearbetning och genomförande.

Ur motiveringen:

Med ett elegant helhetsgrepp och mjuka former tar Meeting
Science tävlingstomten i besittning. Den symmetriska byggnaden
som präglas av en enkel och karaktärsfull arkitektur
står som på en bricka på ett sammanhållet landskapsgolv. De
vackert gestaltade utemiljöerna hämtar inspiration från den
klassiska klostergården och har släktskap med en lundensisk
gårdstypologi. Förslagets invändiga ytor låter utställningarna
spela huvudrollen och är utformade med fokus på generell
användning och rumsliga flöden.

Jury

Tävlingsförslagen har bedömts av en jury bestående av:

  • Malin Sjögren, stadsarkitekt och ansvarig för bygglovsavdelningen, Lunds kommun
  • Patrick Amsellem, museichef, Skissernas Museum
  • Peter Andersson, projektchef Science Village Scandinavia AB
  • Susanna Ideberg, fastighetsutvecklare Science Village Scandinavia AB
  • Anders Svensson, professor Chalmers, föreslagen av Sveriges Arkitekter
  • Joakim Lyth, SAR, föreslagen av Sveriges Arkitekter
  • Sofia Nylén, LAR, föreslagen av Sveriges Arkitekter

Tävlingssekreterare: Julia Hertzman, Sveriges Arkitekter. Tävlingsfunktionär: Ulrika Lindmark, Science Village Scandinavia.

Juryutlåtande

Här kan du ta del av alla tävlingsförslagen