Sveriges Arkitekter träffade bostadsministern

Publicerad: 2022-01-12

Sveriges Arkitekter träffade den nya bostadsministern Johan Danielsson (S). Arkitekternas roll i det klimatsmarta samhällsbygget stod i centrum för samtalet.

Sveriges Arkitekters Tobias Olsson och Margareta Wilhelmsson träffade bostadsminister Johan Danielsson och statssekreterare Mattias Landgren.

Tisdag den 11 januari hade Sveriges Arkitekters möte med den nya bostadsministern. Arkitekternas roll i det klimatsmarta samhällsbygget stod i centrum. För att hållbara lösningar som utsläppssnål design, återbruk och ekosystemtjänster ska bli standard behöver byggbranschens regelverk ställas om – och det snabbt.

– Den viktigaste åtgärd vi vill att regeringen ska genomföra är att skärpa klimatdeklarationerna redan nu. Vi måste öka takten i omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle, säger förbundsdirektör Tobias Olsson.

Smarta lösningar viktigare än yta

Förutom han och bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson deltog statssekreterare Mattias Landgren och förbundets samhällspolitiska chef Margareta Wilhelmsson vid mötet på skärmen. Johan Danielsson är väl medveten om att arkitektarbete handlar minst lika mycket om smarta lösningar som om yta och fasad, och var intresserad av hur arkitekten och arkitekturen kan bidra till klimatomställningen.

– Vi fick till ett bra samtal kring våra viktigaste frågor, en snabbare omställning i byggbranschen och att regeringens arkitekturpolitik måste genomsyra bygg- och bostadspolitiken, säger Tobias Olsson.

Negativt att runda arkitekturpolitiken

Gestaltad livsmiljö, den nationella arkitekturpolitiken, klubbades i riksdagen 2018. Den ska bland annat syfta till att det offentliga agerar förebildligt samt att hållbarhet och kvalitet inte underställs kortsiktiga ekonomiska överväganden. Fastän regeringen står bakom arkitekturpolitiken finns den inte alltid med i regelverk och utredningar, såsom bygglovsutredningen och typhusutredningen.

Eftersom mycket av klimatpåverkan i ett byggprojekt avgörs på arkitektens ritbord blir konsekvenserna av att runda arkitekturpolitiken negativa för miljön. En väl utformad byggd miljö för alla är också bra för människors hälsa och motverkar segregation – med bostäderna bygger vi våra framtida miljöer och livsmiljöer.

Hur kan arkitekter bidra i det ekologiskt hållbara samhällsbyggandet? Se tips i handlingsplanen Vägen framåt.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Fortsatt hård kritik mot Boverkets nya byggregler
Yttranden och remissvar

Fortsatt hård kritik mot Boverkets nya byggregler

Sveriges Arkitekter har yttrat sig över tre av Boverkets extraremisser med förslag till föreskrifter om nya byggregler. Förbundets kritik från förra året kvarstår.
Publicerad:
Ja till gestaltad livsmiljö i Kultursamverkansmodellen
Yttranden och remissvar

Ja till gestaltad livsmiljö i Kultursamverkansmodellen

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen av betänkandet Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun. Förbundet har lämnat synpunkter på de delar som rör gestaltad livsmiljö.
Publicerad:
Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden
Yttranden och remissvar

Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen på Regeringskansliets promemoria om Aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder. I promemorian föreslås att regler om aktsamhet införs i plan- och bygglagen. Sveriges Arkitekter är positiva.
Publicerad: