Ny tävling om resecentrum i Skellefteå

Publicerad: 2023-08-23

Skellefteå kommun anordnar en inbjuden projekttävling om gestaltning av en arkitektonisk helhet för Skellefteå resecentrum och dess närmaste omgivning. Tävlingen görs i samarbete med Sveriges Arkitekter. Trafikverket är nära samarbetspartner i projektet men är inte beställande part i upphandlingen.

I Skellefteå pågår just nu en av de största samhällsomvandlingarna i modern tid.

I dagsläget är Skellefteå Sveriges största stad utan spårbunden persontrafik. Detta förändras när Norrbotniabanan byggs. De första persontågen är planerade att avgå från stadskärnan år 2030. Inför det ska Skellefteå kommun tillsammans med Trafikverket skapa en helhetslösning som blir en knutpunkt för lokal, regional och nationell kollektivtrafik.

Områdets komplexitet och projektets höga ambitionsnivå gör att Skellefteå kommun vill ta hjälp och få in nya idéer för denna mångfacetterade stadsbyggnadsuppgift genom en arkitekttävling.

Syfte

Projekttävlingen syftar till att ta fram genomförbara och utvecklingsbara förslag på en väl gestaltad helhet för Skellefteå resecentrum och dess närmaste omgivning. Tävlingsområdet ska bli en välkomnande stads- och resemiljö med logistiskt effektiva trafikrörelser.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Tävling om Skellefteå resecentrum är avslutad
Tävlingar

Tävling om Skellefteå resecentrum är avslutad

En vinnare är utsedd i tävlingen om Skellefteå resecentrum. Kommunen anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.
Publicerad:
Nu startar tävling om Ulricehamns kulturhus
Tävlingar

Nu startar tävling om Ulricehamns kulturhus

Ulricehamns kommun anordnar en inbjuden projekttävling för fyra tävlande om gestaltning av Ulricehamns kulturhus och omgivande mark på Marknadsplatsen i Ulricehamn.
Publicerad:
Tävling om Lunakvarteren är avslutad
Tävlingar

Tävling om Lunakvarteren är avslutad

En vinnare är utsedd i tävlingen om Luna-områdets utveckling i Södertälje. Telge Fastigheter anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.
Publicerad: