Ny tävling om resecentrum i Skellefteå

Publicerad: 2023-08-23

Skellefteå kommun anordnar en inbjuden projekttävling om gestaltning av en arkitektonisk helhet för Skellefteå resecentrum och dess närmaste omgivning. Tävlingen görs i samarbete med Sveriges Arkitekter. Trafikverket är nära samarbetspartner i projektet men är inte beställande part i upphandlingen.

I Skellefteå pågår just nu en av de största samhällsomvandlingarna i modern tid.

I dagsläget är Skellefteå Sveriges största stad utan spårbunden persontrafik. Detta förändras när Norrbotniabanan byggs. De första persontågen är planerade att avgå från stadskärnan år 2030. Inför det ska Skellefteå kommun tillsammans med Trafikverket skapa en helhetslösning som blir en knutpunkt för lokal, regional och nationell kollektivtrafik.

Områdets komplexitet och projektets höga ambitionsnivå gör att Skellefteå kommun vill ta hjälp och få in nya idéer för denna mångfacetterade stadsbyggnadsuppgift genom en arkitekttävling.

Syfte

Projekttävlingen syftar till att ta fram genomförbara och utvecklingsbara förslag på en väl gestaltad helhet för Skellefteå resecentrum och dess närmaste omgivning. Tävlingsområdet ska bli en välkomnande stads- och resemiljö med logistiskt effektiva trafikrörelser.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nu startar studenttävlingen – nya ögon på trä
Tävlingar

Nu startar studenttävlingen – nya ögon på trä

Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med branschorganisationen Svenskt Trä och med stöd av Sveriges Arkitekter bjuder in till arkitekturtävling för studenter om utformningen av en träffpunkt/mötesplats med scen på Nordbygg 2024.
Publicerad:
Delta i tävling om vattentorn på Värmdö
Tävlingar

Delta i tävling om vattentorn på Värmdö

Nu börjar en tävling om ett nytt vattentorn i Hemmesta på Värmdö. Värmdö kommun arrangerar en allmän projekttävling i samarbete med Sveriges Arkitekter. Välkommen att delta!
Publicerad:
Håll utkik! Snart tävling om vattentorn på Värmdö
Tävlingar

Håll utkik! Snart tävling om vattentorn på Värmdö

I början av augusti startar Värmdö kommun en allmän projekttävling om gestaltning av ett nytt vattentorn i Hemmesta i samarbete med Sveriges Arkitekter.
Publicerad: