Kollektivavtal gör skillnad

Publicerad: 2021-12-14

Det kan vara stor skillnad i reda pengar att vara anställd hos en arbetsgivare med kollektivavtal jämfört med en utan avtal. Här kan du se två exempel.

Som vi tidigare har uppmärksammat förekommer det att privata arkitektkontor uppger att de följer Sveriges Arkitekters kollektivavtal utan att faktiskt göra det. Förbundsjurist Jens Andersson uppmanar dig som medlem att vara uppmärksam på vilka villkor som faktiskt gäller på din arbetsplats. Det kan handla om stora pengar som du kan missa om du inte har kollektivavtal. Här följer ett par exempel:

Om du blir sjuk

Med kollektivavtal: En arkitekt som tjänar 42 000 kronor, vilket var medianlönen i privat sektor 2020, får 408 kronor extra per kalenderdag från sin arbetsgivare under sjukdag 15–90. Det motsvarar 12 410 kronor/månad. Det motsvarar en sammanlagd månadsinkomst på 37 047 kronor.

Utan kollektivavtal: Utan kollektivavtal utgår ingen ersättning från arbetsgivaren utan endast det du får från Försäkringskassan på 810 kronor/kalenderdag. Det motsvarar en sammanlagd månadsinkomst på 24 637 kronor.

Om du ska vara föräldraledig

Med kollektivavtal: En arkitekt som tjänar 42 000 kronor/månad, är föräldraledig och tar ut full ersättning från Försäkringskassan får 207 kronor extra per kalenderdag från sin arbetsgivare. Det motsvarar 6 300 kronor/månad. Det motsvarar en sammanlagd månadsinkomst på 37 082 kronor.

Utan kollektivavtal: Ersättningen utbetalas under två eller sex trettiodagarsperioder beroende på hur länge personen varit anställd. Utan kollektivavtal utgår bara ersättning från Försäkringskassan, 1 012 kronor/dag. Det motsvarar en sammanlagd månadsinkomst på 30 782 kronor.

Fotnot: Siffrorna kan variera lite beroende på hur länge du har varit anställd.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nytt kollektivavtal för arkitekter
Kollektivavtal

Nytt kollektivavtal för arkitekter

Ett nytt avtal för arkitekter är klart. Det ger bättre förutsättningar att höja lönerna lokalt på arbetsplatserna. Nu väntar lokala lönerevisioner ute på arkitekternas arbetsplatser.
Publicerad:
”Vi har kvar en process som ger trovärdighet”
Fackligt

”Vi har kvar en process som ger trovärdighet”

Sveriges Arkitekter, Sveriges Ingenjörer och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Innovationsföretagen. Det gäller för två år, 2023–2024.
Publicerad:
Sveriges Arkitekters krav i avtalsrörelsen
Kollektivavtal

Sveriges Arkitekters krav i avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen har startat för Sveriges Arkitekter. Likabehandling, stupstock och riktlinjer för distansarbete är viktiga krav som förbundet har lämnat till arbetsgivarparten.
Publicerad: