Det viktigaste från stämman 2024

Publicerad: 2024-11-24

Förbundsstämman är Sveriges Arkitekters högsta beslutande forum. Den äger rum vartannat år, 2024 under helgen 23–24 november. Drygt 70 stämmoombud, presidium, styrelse och personal från kansliet var på plats på IVA i Stockholm.

Ombuden fattade beslut om förbundets verksamhetsprogram, budget och avgifter, liksom om de 41 inkomna motionerna. Stämman valde också ny förbundsstyrelse och andra förtroendevalda.

De viktigaste besluten:

Nytt verksamhetsprogram

Verksamhetsprogrammet antas av stämman och anger den riktning styrelsen och övriga förbundet ska jobba med under den tvååriga mandatperioden. Slutmålet är fortfarande att ”arkitekter har en bred och ledande roll i samhällsbyggandet” och verksamhetsmålen avviker relativt lite från förra mandatperioden. Dessa lyder i korthet:

  • Arbetsvillkoren: Sveriges Arkitekter arbetar för att medlemmarna får bättre arbetsvillkor, löneutveckling, arbets- och studiemiljö.
  • Hållbarhetsomställningen: Sveriges Arkitekter verkar för att arkitekterna tar en bred och ledande roll i samhällsbyggandet.
  • Arkitekturpolitiken: Sveriges Arkitekter verkar för bättre villkor för arkitekturen och kvaliteten i den gestaltade livsmiljön.
  • Värde och kvalitet: Sveriges Arkitekter verkar för att uppdragsgivare efterfrågar bra arkitektur och värderar arkitektens kompetens högt.
  • Arkitektföretagaren: Sveriges Arkitekter verkar för en mångfald av sätt att utöva arkitektyrket.
  • Mångfald och jämställdhet: Sveriges Arkitekter verkar för att kåren präglas av mångfald, jämställdhet och jämlikhet.
  • Medlemmarna: Sveriges Arkitekter ska vara en relevant och attraktiv organisation för alla arkitekter.
  • Demokratiorganisationen: Sveriges Arkitekter är en trovärdig, välfungerande, inkluderande och demokratisk organisation.

Framtidskommission 

Arkitektkåren berörs av en rad hot men också möjligheter: byggkris, klimatkris, digitalisering och demografiska förändringar. För att arkitekterna ska komma stärkta ur detta startar Sveriges Arkitekter en framtidskommission. Beslutet grundar sig i flera motioner och är även ett initiativ från styrelsen. En utgångspunkt är att involvera så många medlemmar som möjligt.

Framtidskommissionen ska arbeta strategiskt för:

  • att ytterligare höja kvaliteten i arkitekturen,
  • att minska våra resurs- och klimatuttag samt
  • att skapa ett hållbart yrkesliv med en mindre konjunkturkänslig och bättre arbetsmarknad.

Motioner

När tidsfristen för motionerna gick ut tidigare i höst hade det kommit in 41 stycken. Det är nästan dubbelt så många som till senaste stämman år 2022. Här är några av de motioner som antogs av stämman:

Fackliga motioner

Fler motioner än någonsin tidigare om facklig verksamhet kom in till årets stämma. Utifrån motionerna beslutade ombuden att förbundet ska

  • utreda möjligheten till förkortad arbetstid med bibehållen lön,
  • agera för bättre arbetsmiljö för medlemmar i kommunerna,
  • fortsätta undersöka arbetssituationen för nyexaminerade arkitekter,
  • göra en medarbetarenkät regelbundet för att kartlägga de faktiska arbetsvillkoren,
  • utreda möjligheterna till förbättrad löneutveckling,
  • utreda en förstärkning av de fackliga frågorna,
  • stärka den fackliga delen av organisationen genom bland annat breddat utbildningsutbud,
  • se över valberedningens instruktion för att stärka Sveriges Arkitekter som facklig organisation.

START-motion

Stämman biföll en motion att förbundet ska stötta arkitekter som blir egenföretagare och andra små, nyetablerade arkitektkontor. Modellen är det danska START-programmet.

Miljö- och klimatmotioner

Precis som 2022 års stämma hade flera motioner om miljö och klimat skickats in. Förbundsstämman tog följande beslut utifrån motioner:

  • omgående se över handlingsplanen Vägen framåt,
  • erbjuda utbildning, verktyg och stöd för arbetet med klimatförbättringar på arbetsplatsen,
  • undersöka möjligheten av att genomföra arkitekttävlingar för rivningshotade byggnader,
  • vässa och synliggöra sin hållbarhetspolicy och
  • se över förbundets kommunikationsstrategi så att tonaliteten kring klimat och biologisk mångfald skärps.

Israels agerande i Palestina

Stämman antog fyra av fem att-satser i en motion om att förbundet ska engagera sig i Israel-Palestinafrågan, utifrån Internationella domstolen i Haags (ICJ) utlåtanden. Bland annat ska förbundet erbjuda stöd till medlemmar från Palestina, Libanon och Israel samt tillsätta ett program för att återställa kulturhistoriskt betydelsefulla byggnader i samarbete med palestinska arkitekter.

Etiska regler

En motion föreslår att förbundet skärper udden kring konsekvenserna av att medlemmar bryter mot de etiska reglerna. Det ska ske genom en konsekvenstrappa, som synliggör de som bryter mot de etiska reglerna. Ytterligare en motion vill att etiska nämnden stärker arbetet med att säkerställa efterlevnaden av ersättningsprinciper.

Under verksamhetsperioden har etiska nämnden lyft frågan om att få ett uppdrag att genomlysa de etiska reglerna. Stämman beslutade att motionärernas förslag ska hanteras av nämnden inom uppdraget. Etiska nämndens förslag för nya regler ska beslutas av stämman 2026.

Höjd medlemsavgift

Förbundsstämman beslutade enhälligt att höja avgifterna med två procent årligen under 2025–26. Det motsvarar 401 kronor i månaden 2025, åtta kronor per höjning för fullbetalande. Orsaken till höjningen är att klara av förbundets ökade kostnader. Inflationen har och fortsätter att driva på kostnader i allmänhet samtidigt som utgifter för inkomstförsäkringen beräknas vara höga även under de kommande två åren.

Ny styrelse vald

Den nyvalda styrelsen. Från vänster: Arno de Ryst, Maja Olsson, Valter Fredström, Mårten Claesson, Per Bornstein, My Lekberg Hellström, Katya Högberg, Emina Kovacic och Petter Lindencrona. Anna Krook saknas på bilden. Foto: Sören Andersson.

Emina Kovacic, arkitekt SAR/MSA och stadsarkitekt i Karlshamn, omvaldes till förbundsordförande för ytterligare två år. Hon har varit ordförande sedan 2021.

Till ny vice ordförande valdes arkitekt MSA Maja Olsson, anställd på danska Lendager group, som jobbar med potentialen i det redan byggda och tillgängliga material.

Petter Lindencrona, planeringsarkitekt FPR/MSA och områdesstrateg i Västra söderort på stadsbyggnadskontoret i Stockholm, är nyvald andre vice ordförande.

Övriga styrelseledamöter:

Allt om stämman 2024 …

… kommer att läggas upp här på arkitekt.se under fliken Stämma 2024 vartefter allt är sammanställt. Du kan också läsa om stämman i tidningen Arkitekten.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nytt från förbundsstämman
Stämma 2024

Nytt från förbundsstämman

På Sveriges Arkitekters förbundsstämma den 23–24 november fattade ombuden många beslut om förbundets verksamhet under kommande mandatperiod, utifrån medlemmarnas motioner.
Publicerad: