Nytt Äldreboende i Rinkeby

Tillsammans med Micasa Fastigheter har vi tagit fram ett nytt koncept för vård och omsorgsboenden med fokus på hemlika förhållanden.

Våra ledord i denna process har varit trygghet, tillhörighet, tydlighet, trivsel och teknik.

Trygghet – för personal, boende och anhöriga. Tillhörighet –  en känsla för hem och kultur. Tydlighet – god orienteringsbarhet, inga korridorer och inga mörka vistelseytor. Trivsel – ingen institutionskänsla, omsorgsfullt materialval och taktilitet. Teknik – ekonomiskt byggsystem, rätt material och rätt prioriteringar.

Husets entré vetter mot Rinkeby allé som är huvudstråket i området. I gatuhörnet finns lokaler med större fönsterpartier mot en planerad moské. Lokalerna förstärker urbaniteten för stadsdelen och ger huset och verksamheten ett öppnare möte med gatan och områdets invånare.

Mot gata kläs huset i tegel, ett urbant material som ger en känsla av kvalité, erfarenhet och trygghet. Lägenheternas fönster förses med solskydd och insynsskydd. Mot gården och i terrasserna kläs huset i trä för att skapa en mjuk och privatare känsla. Burspråken får en avvikande material och färgbehandling. Här inspireras vi av områdets många kulturer genom mönsterverkan och färgsättning. Sockeln får en reliefverkan för att bl.a. undvika skadegörelse.

Husets insida riktar sig mot förskolans gård. Den visuella kopplingen till förskolan är viktig för de boende i huset för att se och höra barnen leka. Alla gemensamma vistelseytor i huset riktar sig mot gården.

Bild av Winroth arkitekter – Gården
Bild av Winroth arkitekter – Husbyvägen
Bild av Winroth Arkitekter – Fasaddetalj

Relaterade projekt

Visa alla projekt
Villa S
Villor och fritidshus

Villa S

Arkitektkontor: Winroth arkitekter
På en idyllisk skogstomt i fin södersluttning har vi ritat denna villa. Två kroppar korsar varandra och möter terrängen. Ena...
Ateljé Lena
INREDNING

Ateljé Lena

Arkitektkontor: Winroth arkitekter
I skogen utanför Jukkasjärvi i norra Sverige ligger två hus. I det ena huset finns en Ateljé, i det andra...