Färgfabriken konsthall

nominerad till ROT PRISET 2012

I den kulturmärkta industribyggnaden fran förra sekelskiftet finns avtryck fran olika tider, den kan liknas vid ett arkiv – lager av tid. Byggnaden har tjänat som ammunitionsfabrik, färgfabrik och nu konsthall för samtidskonst och arkitektur.
Konsthallen ligger i ett omrade med tunga, uttjänta industribyggnader, mer eller mindre förfallna. Det är ett landskap som blivit kvar, som väntar pa att rivas och integreras med den omgivande staden, till dess lever platsen pa sina egna villkor.
Konstrummet är tungt, introvert, med ett himmelsljus som skär ner i mörktret. Här kan konsten integreras med ljuset, agera mer självständigt och inatvänt. Som kontrast till den tunga pelarsalen, star takvaningen med sitt flödande ljus. Här faller ljuset starkt in fran tak och väggar. Om pelarsalen vänder sig inat öppnar sig takvaningen utat – blicken kan vandra ut mot vatten och staden. Kroppen/konsten kan här integreras med staden, omgivningarna och ljuset.
Under de vackra takvalven i salarna ner mot vattnet ligger Färgfabriken Kafé, med möjlighet till intima möten och storslagna festligheter.
Till detta arkiv läggs yttligare ett lager, var tid, i form av tre strukturer – kuben, muren och härden. Dessa volymer för en dialog med den äldre byggnaden och den samtida konsten. De uttrycker sig genom det omgivande, av tidens nedgangna industrilandskapet.

Projektgrupp
Petra Gipp, Maria Videgård, Malin Heyman i samarbete med 1:2:3 och Kristoffer Sundin

Fotograf: Åke E:son Lindman

Konstnär: Daniel Knorr/Limits of Jurisdiction

 

Relaterade projekt

Visa alla projekt
Örnberget – ryggrad vid brant

Örnberget – ryggrad vid brant

Arkitektkontor: Petra Gipp arkitektur AB
En smal plats högt upp på en brant riktar sig mot och ser ut över Stockholms inre skärgård. Platsen möter...
Bruksgården – Lindéngruppen, Höganäs
Kulturhistorisk bebyggelse

Bruksgården – Lindéngruppen, Höganäs

Arkitektkontor: Petra Gipp arkitektur AB
Lindéngruppen har idag sitt huvudkontor i en disponentvilla från 1805, som tidigare ägts av Höganäs AB. Denna byggnad, Bruksgården, ingår...
Liljevalchs konsthall

Liljevalchs konsthall

Arkitektkontor: Petra Gipp arkitektur AB
INBJUDEN TÄVLING – HEDERSOMNÄMNANDE Hedersomnämnande “Ett förslag med stora arkitektoniska kvaliteter med ett självständigt uttryck av sällan skådat slag. Tidlöshet...