Fritidshus vid havet

Fritidshus vid havet

Foto : Åke E:son Lindman

De nya byggnaderna är belägna på en ö i en vacker del av Stockholms södra skärgård. Känslan är att man är längst ut i det yttersta havsbandet men ön har trots detta bilförbindelse med fastlandet vilket ger ökar tillgängligheten.

Tomten där de fyra byggnaderna ligger utgörs av en vacker äng som sluttar ned mot havet.  Byggnationen består av en huvudbyggnad, ett gästhus, en bastu samt en förrådsbyggnad/carport.

Bakom husen, i norr har man höga klippor bevuxna med tallar. I söder breder det vidsträckta havet ut sig med kobbar och skär. I strandkanten finns både släta klipphällar, vass, enar och flikar med små sandstränder.

Ängsmarken runt byggnaderna ger lanskapet en orörd karaktär, man rör sig mellan byggnaderna på stigar i det höga gräset.

Tanken har varit att göra en diskret byggnation som smälter in i naturen. Markens nivåskillnader återspeglas i husens volymsuppbyggnader där golvnivåer och tak trappar sig ner mot havet. Fasaderna är klädda med träpaneler i olika bredder och målade med svart slamfärg färg för att smälta in bland skuggorna i vegitationen.

Stora glaspartier av teak med skjutdörrar mot havet gör att gränsen mellan utsidan och insidan försvinner. De utvändiga terrasserna i olika nivåer är gjorda av värmebehandlad ask.

I huvudbyggnaden är sovrummen är placerade på den högsta nivån och ett centralt vardagsrum, kök och matplats vetter mot panoramautsikt över havet på den mellersta och lägsta nivån.

En öppen spis  i mitten av den sociala delen av byggnaden utgör ett nav. De invändiga materialen är ljusa för att åstadkomma ett lugn där den vackra utsikten står i fokus.  Väggar, tak och snickerier är målade i vitt och golven i de sociala ytorna är belagt med svensk kalksten och golven i sovrummen med teak.

 

 

Huvudbyggnad 143 m2

Gästhus 53 m2

Bastu 15 m2

Förvaring 18 m2

Arkitekt: Margen Wigow Arkitektkontor AB av Cecilia Margen Wigow

 

 

Relaterade projekt

Visa alla projekt
Villa i sluttning
BOSTÄDER

Villa i sluttning

Arkitektkontor: Margen Wigow Arkitektkontor AB
Villan ligger på en tomt som sluttar brant mot vattnet. Mot gatan har byggnaden en låg profil med få fönster...
Sommarhus Öland
Villor och fritidshus

Sommarhus Öland

Arkitektkontor: Margen Wigow Arkitektkontor AB
Foto: Åke E:son Lindman Ölands karga och vindpinade landskap med vidsträckta fält, låg vegetation och kalkstens formationer har inspirerat till...
Villa Skönvik, Öland

Villa Skönvik, Öland

Arkitektkontor: Margen Wigow Arkitektkontor AB
Sommarhus på Öland, färdigställt 2013.