Bodby i ytterskärgården.

 

Bodby i ytterskärgården. Fotograf: Åke E:son Lindman.
Foto : Åke E:son Lindman

Ön är belägen längst ut i Stockholms södra ytterskärgård.

Den sedan tidigare etablerade boplatsen vänder sig mot en skyddad hamnvik. De nya byggnaderna är placerade i dalgången som utgör en förlängning av havsviken.

Önskan har varit att skapa en modern variant av de äldre bodbyar som även idag finns kvar på enstaka öar i Stockholms ytterskärgård. Byggnadernas diskreta placering och färgsättning gör att de på håll smälter in i skuggorna mot omgivande klippor.

Bodby i ytterskärgården. Fotograf: Åke E:son Lindman.

Husens riktning och takens lutning följer bergens form och är belagda med sedumtak. Fasaderna är beklädda med olika breda stående paneler och målade med svart slamfärg.

De utskjutande taken skapar skuggade uterum skyddade mot regn.

Fönstren är av trä och målade svarta.

De invändiga golvnivåer som trappar sig ner mot viken följer takens lutning.

Huvudbyggnaden består av ett enda stort rum där varje funktion avdelas av de olika golvnivåerna och där inredningsenheter som står tvärs husets längdriktning aldrig når upp till taket. Det finns två kaminer som snabbt värmer upp huset kalla dagar.

När man sitter i burspråket har man en vacker vy över fjärdarna. Inredningsenheterna är utformade för att kunna ha flera funktioner, alla soffor är platsbyggda och går lätt att omvandla till sängplatser, även den i burspråket.

Golven består av massiva furuplank och väggar och tak är beklädda med plywood, ett material som kommer igen i alla fasta inredningar.

Ön finns inget av den teknik som vi i dag tar som självklar, el finns inte så samtliga bostadshus har en eldstad som värmekälla, kylskåp och spis drivs av gasol, lampor av fotogen eller solceller och vatten pumpas upp för hand utomhus men i gengäld kan man leva i nära samspel med naturen.

Relaterade projekt

Visa alla projekt
Villa i sluttning
BOSTÄDER

Villa i sluttning

Arkitektkontor: Margen Wigow Arkitektkontor AB
Villan ligger på en tomt som sluttar brant mot vattnet. Mot gatan har byggnaden en låg profil med få fönster...
Sommarhus Öland
Villor och fritidshus

Sommarhus Öland

Arkitektkontor: Margen Wigow Arkitektkontor AB
Foto: Åke E:son Lindman Ölands karga och vindpinade landskap med vidsträckta fält, låg vegetation och kalkstens formationer har inspirerat till...
Villa Skönvik, Öland

Villa Skönvik, Öland

Arkitektkontor: Margen Wigow Arkitektkontor AB
Sommarhus på Öland, färdigställt 2013.