Villa Midgård

Kaxig kropp med många ansikten

anlita-arkitekt-DAP-Villa Midgård 6.jpg anlita-arkitekt-DAP-Villa Midgård 11.jpg

Känsla av höjd, morgonsol i största sovrummet, underhållsfri fasad, gediget och privat. Så löd beställarens önskningar, vilket resulterade i ett hus med flera ansikten och olika volymer vridna utifrån terräng, insyn, utblickar och solförhållanden. Volymer som, i kombination med att ena kortsidan möter gatan, också bidrar till en mindre, nättare skala. Dessutom önskades en lyssna-på-regnet-lösning – att under tak kunna sitta ute, alternativt kunna öppna stora fönsterytor mot naturen.

anlita-arkitekt-DAP-Villa Midgård 4.jpg anlita-arkitekt-DAP-Villa Midgård 5.jpg

Huskroppens volymer ger sju olika fasader i corténstål och skiffer, som, tillsammans med det insprängda läget på den dramatiskt sluttande naturtomten, bidrar till husets unika karaktär. Uteplatserna tecknar sig som sågade snitt i berget, bland annat utanför husets SPA-avdelning. Berget runt gården i sydväst bildar en tydlig gräns mot den i övrigt vildvuxna tomten.

anlita-arkitekt-DAP-Villa Midgård 9.jpg anlita-arkitekt-DAP-Villa Midgård 8.jpg

Trappan från carporten är i kalksten, entré och parkeringsytor är belagda med vit betong. Över gården och entrévåningen hänger Midgårds övre plan för att ge skugga och regnskydd. På gården ligger också poolen, mörk i betong och där vattnet rinner över kanterna och leder tanken till en djup skogssjö. Detta bidrar till ytterligare en dimension av den vildvuxna naturen, en natur som också förts in i huset med material som valnöt, granitkeramik och marmor.

anlita-arkitekt-DAP-Villa Midgård 10.jpg anlita-arkitekt-DAP-Villa Midgård 3.jpg

Takterrassens stora däck är av gran och gräs, härifrån glimtar man också havet. Gräs täcker även den översta volymens tak. Många levande material bidrar till att huset patineras och fördjupar sin redan unika karaktär.

Landskapet har gestaltats i samarbete med Nod Combine.

Fotograf: Åke E:son Lindman

Relaterade projekt

Visa alla projekt
Yasuragi

Yasuragi

Arkitektkontor: DAPstockholm AB
Yasuragi konceptet. Enligt japansk tradition har konceptet utgått mycket från naturen och omgivningen, där ljuset och transparens i materialen spelar...
Studentboende Björksätra
BOSTÄDER

Studentboende Björksätra

Arkitektkontor: DAPstockholm AB
Studentbostäder uppförda med fabrikstillverkade, komplett inredda volymelement av keramikbetong. Området karaktäriseras av byggnadsvolymer i 2-4 våningar i varierade kulörer...