Linköpings fotbollsarena – Polygonen norra – 2018

Polygonen norra. Linköpings fotbollsarena.

Linköpings fotbollsarena byggdes för det damallsvenska fotbollslaget LFC. Arenan byggdes i en första etapp för att vara klar till EM i fotboll för damer 2013. I en följande etapp tillkom Arenaskolan samt två av bostadstornen på arenans södra sida. De norra tornen som började projekteras i slutet av 2016 är den avslutande etappen. Tre av tornen har samma höjd med 8 våningar medan det fjärde har 14 våningar. Detta gör att det höga tornet kan ses på ett stort avstånd. Detta ger arenan en ökad visuell tyngd i Linköping.

Linköpings kommun ville i denna etapp se en utveckling av husgestalten. Svaret har blivit att frigöra de norra tornen från de ränder och prickar som de södra sidan har. Den vita kulören skall förstärka intrycket resning. I båda de norra tornen finns smålägenheter för korttidsboende. Det finns totalt 241 lägenheter i de norra tornen. En svårighet med tornens uppbyggnad är att själva arenan skall angöras från plan 2. Detta medför att stora publikflöden skall ta sig förbi detta plan och vidare ut på läktarna. Detta plan skärs av från resten av planen i tornen.

Christer Engdahl Arkitekt SAR/ MSA

Relaterade projekt

Visa alla projekt
Mäsingevägen Torekov – Båstad 2021-2022

Mäsingevägen Torekov – Båstad 2021-2022

Arkitektkontor: Christer Engdahl arkitektur
Ombyggnad av huvudhuset i en lantbruksegendom. Utgångspunkten har varit skapa starkare rumssamband på huvudplanet. Rummen är stora och drar nu...
Kv Bävern 11 Platensgatan – Linköping 2017–2018

Kv Bävern 11 Platensgatan – Linköping 2017–2018

Arkitektkontor: Christer Engdahl arkitektur
Kv Bävern 11 i Linköping. Kvarteret rymmer totalt 32 lägenheter. Ett gatuhus med fem våningar och ett gårdshus med två våningar. En ljus trapphuslänk förbinder de båda husen med varandra.