Kv Badhuset 10 Kungsgatan – Linköping 2017–2020

Kv Badhuset 10 – Hotell

För att kunna bygga detta hotell krävdes att man rev det som tidigare hade varit tryckeridelarna i två våningar för tidningen Östgöten i Linköping. I och med detta ställde Linköpings kommun tydliga krav på arkitektonisk kvalité för att medge att ett uppförande av ett nytt hus skulle kunna ske. Utgångspunkten för detta kvarter är komplicerad. Kvarteret har en motbyggd situation i två väderstreck och en byggnation fram till tomtgräns i de två övriga. Huset är dessutom begränsad i höjd för det antal våningar som önskas. Det är ett vinkelhus som mot gatan ramar in sin egen gård. Gården är med andra ord ett förrum till själva hotellet med kvällssol.

Husets andra gård dold från gatan har ett söderläge vilket gör att dessa rum har förmiddagssol. Vid korsningen mellan Kungsgatan och S:t Larsgatan har hotellet ett central läge i staden. En återkommande typ av hotellrum har använts med ett huvudrum och ett sidoordnat pentry vid fasad. Överst återfinns de större hotellrummen med vardagsrum separerade från sovrummen och ett pentry. Precis under marknivån i huset återfinns kök och matsal med dagsljusbelysning från två ljusgårdar som följer fasaderna mot förgården. Nederst i huset återfinns sedan en garageparkering. Husets fasader följer det rivna tegelhuset. Antikvariska önskemål att föra in de tidigare räckena i nybygget har gjorts på ett nyordnat vis.

Det tidigare arrangemanget mot gatan med en mur i skiffer har nu blivit återskapad.

Christer Engdahl Arkitekt SAR/ MSA

Relaterade projekt

Visa alla projekt
Mäsingevägen Torekov – Båstad 2021-2022

Mäsingevägen Torekov – Båstad 2021-2022

Arkitektkontor: Christer Engdahl arkitektur
Ombyggnad av huvudhuset i en lantbruksegendom. Utgångspunkten har varit skapa starkare rumssamband på huvudplanet. Rummen är stora och drar nu...
Kv Bävern 11 Platensgatan – Linköping 2017–2018

Kv Bävern 11 Platensgatan – Linköping 2017–2018

Arkitektkontor: Christer Engdahl arkitektur
Kv Bävern 11 i Linköping. Kvarteret rymmer totalt 32 lägenheter. Ett gatuhus med fem våningar och ett gårdshus med två våningar. En ljus trapphuslänk förbinder de båda husen med varandra.
Ribbings väg kv B –Sollentuna 2016

Ribbings väg kv B –Sollentuna 2016

Arkitektkontor: Christer Engdahl arkitektur
Ribbings väg kv B – markanvisningstävling 2016. Tomten bebyggs med två hus i liknande skala mot gatan och med identiska uttryck. Husvolymerna är kubiska.