Villa RBDVD i Saltsjö-Boo

En kraftigt kuperad, norrvänd tomt, restriktiva detaljplanebestämmelser samt en begränsad budget var avgörande faktorer för hur projektet kom att utformas.

De huvudsakliga syftena har varit att utnyttja byggnadsytan optimalt, skapa insynsskyddade miljöer, samt att ta in så mycket ljus som möjligt, främst till de bakre rummen. Detta gav upphov till en omvänd organisation där sovrummen ligger på bottenvåningen medan kök och vardagsrum finns på övre plan där stora glaspartier öppnar huset mot en södervänd terrass. Berget som huset står på och som ger tomten dess karaktär skapar på baksidan av huset en ljusgård som släpper in ljus och luft till de bakre rummen. Övre plan huserar ett enda stort rum för kök och vardagsrum. Med en takhöjd på 3,5m innehåller övervåningen ett rum i rummet i form av köket som har ett eget tak skilt från resten. Relationen mellan dessa rum skapar ett gränssnitt där rumsliga begrepp som frånskildhet och integration skiftar beroende på den aktuella aktiviteten, ljuset och blickpunkten.

Arkitekt: Rahel Belatchew Lerdell

Relaterade projekt

Visa alla projekt
Villa F i Näsby park
BOSTÄDER

Villa F i Näsby park

Arkitektkontor: Belatchew arkitekter AB
Nybyggnad av enfamiljshus i Näsby park. En lätt kuperad och uppvuxen trädgårdstomt har gett upphov till ett putsat stenhus med...