MARIA NILA HEAD OFFICE

På andra sidan den massiva trädörren, redan i och med första steget in i byggnaden finner man sig vara i mitten av Maria Nilas magiska värld. En entré där du möts av en unik konstinstallation, ritad av ASKA själva, där lager av formskurna plexiskivor som efterliknar schampo kommer rinnande ner från taket.

Foto: Mikael Lundblad

“Vi ser det som ett av våra huvudsakliga syften att finna och lyfta essenserna i varje enskilt projekt vi tar oss an och synliggöra dessa genom arkitektur. I det här projektet ville vi dra fokus till kärnan i företagets verksamhet – deras produkt. Men sökandet efter essensen kan även handla om byggnaden och arkitekturen i sig självt, exempelvis genom att måla väggarna i en ljusgrön kulör kunde vi lyfta kolmårdsmarmorn i det schackrutiga originalgolvet. ”

Foto: Mikael Lundblad

Det är tydligt att den valda färgskalan som sträcker sig igenom hela byggnaden är hämtad från Maria Nilas olika hårvårdsserier. Dessa pastellfärger, ett av varumärkets tydligaste igenkänningsfaktorer utgör tillsammans med det mjuka och lekfulla arkitektoniska formspråket
byggnadens DNA. De organiska formerna är inspirerade från olika naturmiljöer så som skogen, havet, korallrev och grottor. En idé som knyter an till företagets gröna och miljö-vänliga kärnvärden.

Foto: Mikael Lundblad

När vi fortsätter uppåt genom byggnaden blir det tydligt att känslan av kreativitet och nytänkande är närvarande även i de minsta detaljerna.

En stor del av möblerna och konsten är designade specifikt för det nya huvudkontoret. Det har varit viktigt för oss att lyfta unga och nytänkande kreatörer i den här kontexten. Några av de samarbeten vi gjort i det här projektet inkluderar möbelformgivaren Gustaf Westman, LED konstnären Josefin Eklund och konstnären My Zachrisson.

Press:

Tidsskriften RUM 2021/06 nr. 232, Sweden
Nya RUM 2021/08, Sweden
Nytt ROOM 2021/06 nr. 82, Norway
Architecture On Office 2021 Summer issue, UK

Relaterade projekt

Visa alla projekt
BEAUTY CLINIC MBS
Butiker och detaljhandel
År:

BEAUTY CLINIC MBS

Arkitektkontor: ASKA architects AB
Arkitektbyrån ASKAs senaste interiöra projekt – skönhetssalongen MBS by Malika, belägen i centrala Stockholm, bjuder på en nytolkning av en...
CAFÉ BANACADO
INREDNING
År:

CAFÉ BANACADO

Arkitektkontor: ASKA architects AB
Tidigare i sommar slog det nya caféet Banacado upp portarna i det allt mer livliga området Vasastan i Stockholm. Arkitektkontoret...