CAFÉ BANACADO

Tidigare i sommar slog det nya caféet Banacado upp portarna i det allt mer livliga området Vasastan i Stockholm. Arkitektkontoret ASKA har gett det nya varumärket en fysisk identitet genom att omvandla ytan om 70 m2 till en levande, drömsk miljö.

Foto: Mikael Lundblad

Varma toner i färger som ljusgult och persika, grönskan och det generösa ljusinsläppet tar dig till en exotisk atmosfär där den färgglada maten på ett naturligt sätt smälter samman med omgivningen. För att ytterligare förstärka den sydliga känslan har vissa design element så som formspråket i hyllan, valvet och det schackrutiga golvet hämtats från Kuba.

Foto: Mikael Lundblad

Väl inne i lokalen omges du av ett blekt gult ljus som efterliknar effekten av en sepialins och skapar känslan av vara i en gammal film. Konceptet av ”en plats där tiden står still” förstärks ytterligare av de subtila vintage-detaljerna så som lp-spelare och polaroidfoton som för tankarna till en annan era. För att lyckas skapa en miljö som känns drömsk och surrealistisk har arkitekterna bl.a. sökt efter inspiration i filmvärlden.

”Interiören refererar till estetiken i Wes Andersons filmer och hans motiv som ofta utgår från ett enpunktsperspektiv och följer en stark symmetri. Känslan av att något upplevs perfekt på ett konstruerat sätt kan få en plats att kännas något overklig.”

Foto: Mikael Lundblad

Banacado sticker ut på ett tydligt sätt bland restaurangoch caféscenen i Stockholm tack vare sin strävan till ett mer vågat, internationellt utseende. De stora formskurna speglarna och material så som kakel, terrazzo och
rostfritt stål bidrar med en lyxig känsla samtidigt som de kompletterar kaféets ”breakfast all day” meny. Ett koncept man oftast hittar i städer som London och New York.

”På ASKA hämtar vi ofta inspiration från platser vi själva besökt i andra delar av världen. Vi upplever att det är vanligt att man spelar på säkra kort när det kommer till gestaltning av publika miljöer i Sverige, då målet ofta är att attrahera en så stor målgrupp som möjligt. I det här projektet har vår ambition istället varit att skapa en stark och fokuserad upplevelse där kärnan och essensen av Banacado lyfts. En plats med en tydlig och unik identitet.”

Foto: Mikael Lundblad

För att verkligen lyfta konceptet, har arkitektduon lagt ner mycket omsorg i att gestalta detaljer och arbetat över olika skalor och discipliner. ASKA har stått bakom både den grafiska designen, logotypen, såväl som flera av möblerna i caféet. En av ASKAs egendesignade möbler som utmärker sig är caféborden. Den rutiga toppskivan som är gjord av ockrafärgade kakelplattor och en ljusgul fog går väl ihop med det målade schackrutiga betonggolvet, samtidigt som de integrerade bestickhållarna adderar en funktionellaspekt till produkten.

Foto: Mikael Lundblad

Press:

Arkitektur 2022/03 nr. 2, Sweden

Relaterade projekt

Visa alla projekt
BEAUTY CLINIC MBS
Butiker och detaljhandel
År:

BEAUTY CLINIC MBS

Arkitektkontor: ASKA architects AB
Arkitektbyrån ASKAs senaste interiöra projekt – skönhetssalongen MBS by Malika, belägen i centrala Stockholm, bjuder på en nytolkning av en...
MARIA NILA HEAD OFFICE
INREDNING
År:

MARIA NILA HEAD OFFICE

Arkitektkontor: ASKA architects AB
På andra sidan den massiva trädörren, redan i och med första steget in i byggnaden finner man sig vara i...