BEAUTY CLINIC MBS

Arkitektbyrån ASKAs senaste interiöra projekt – skönhetssalongen MBS by Malika, belägen i centrala Stockholm, bjuder på en nytolkning av en ikonisk, skandinavisk stilepok. Med utgångspunkt i byggnadens arkitektur, som är daterad till 30-talet, har arkitekterna återupplivat ”Den skandinaviska modernismen”, ”Funktionalismen” eller som den i folkmun kallas – ”Funkisen”, i denna bottenlokal om 70 m².

Foto: Mikael Lundblad

Väl inne i lokalen kan atmosfären beskrivas som ”modern nostalgi” då vissa designelement känns välbekanta och bidrar till ett familjärt, gediget intryck samtidigt som andra bitar känns oväntade och adderar en skarpare och mer lekfull touch. Intrycket blir en okonstlad miljö som samtidigt lyckas överraska.

Foto: Mikael Lundblad

Inredningen i salongen domineras i första hand av typiska Funkis-material så som det vita, rundade Alvar Aalto-inspirerade kaklet, ek-faneren, kompaktlaminaten och råglaset. Genom att lägga till detaljer så som dörrhandtag i förnicklad mässing, linne-tyg och golv i granitkeramik med motiv av den svenska Ekbergs marmorn, har arkitekterna velat addera en känsla av elegans och exklusivitet. Samtidigt bidrar de ljusblåa och mörkblåa accenterna till en modern och vågad känsla.

”Vi såg en potential i att addera lyx, mjuka former och en ung känsla till denna enkla, strikta och socialistiska stil, med förhoppning att något unikt skulle uppstå i mötet.”

Foto: Mikael Lundblad

För att uppnå ett resultat där konceptet framgår på ett starkt och effektfullt sätt arbetar duon över flera skalor och discipliner, däribland genom att själva designa majoriteten av möblerna i projekten de tar sig an. De krämfärgade loungeborden samt nagelborden är några av de möbler som är ritade av ASKA själva för MBS, vars design syftar till att smälta in i miljön på ett mjukt, sömlöst sätt. Receptionsdisken är i stället menad att dra fokus i rummet tack vare dess storlek och detaljnivå.

Foto: Mikael Lundblad

Det är tydligt att alla enskilda objekt är designade på ett sätt som kompletterar resten av arkitekturen. Formen på valvet återkommer i bordsskivorna, fotpanelen smälter samman med produkthyllan, samtidigt som den mörkblåa tonen på receptionsdiskens fog framhäver den vägghända MBS-skylten.

”Genom att tolka och på olika sätt återge utvalda designelement (så som färger, former och material), har vi strävat efter att skapa en miljö som väcker ett visuellt intresse samtidigt som vi behåller ett enhetligt och tydligt
intryck. Med målet att skapa en specifik upplevelse man minns.”

Press:

Tidsskriften RUM 2022/06 nr. 3, Sweden
Nya RUM 2022/05, Sweden

Relaterade projekt

Visa alla projekt
CAFÉ BANACADO
INREDNING
År:

CAFÉ BANACADO

Arkitektkontor: ASKA architects AB
Tidigare i sommar slog det nya caféet Banacado upp portarna i det allt mer livliga området Vasastan i Stockholm. Arkitektkontoret...
MARIA NILA HEAD OFFICE
INREDNING
År:

MARIA NILA HEAD OFFICE

Arkitektkontor: ASKA architects AB
På andra sidan den massiva trädörren, redan i och med första steget in i byggnaden finner man sig vara i...