ASKA architects AB

ASKA är ett internationellt erkänt, progressivt arkitektkontor med bas i Stockholm, grundat av arkitekterna Polina Sandström och Madeleine Klingspor.

Café Banacado Foto: Mikael Lundblad

Med utbildning från KTH i Stockholm och Parsons School of Design i New York samt erfarenhet från arbete på svenska arkitektkontor startade de sin egen praktik sommaren 2020. ASKA grundades på idén att utmana den svenska marknaden genom att skapa ett erbjudande som sträcker sig bortom konventionella och monotona designuttryck – eller som de själva beskriver det – “mellanmjölks-arkitekturen”. Genom att använda en unik metod för att identifiera och tolka de väsentliga egenskaperna i varje projekt, “askan“, strävar duon efter att skapa tydliga, konceptuella, varumärkesbyggnade projekt som har en genuin inverkan på besökaren och ger en minnesvärd upplevelse.

Skönhetsklinik MBS Foto: Mikael Lundblad

Efter endast två år har ASKA redan färdigställt projekt för större varumärken inklusive hårvårdsföretaget Maria Nilas nya huvudkontor och flera offentliga och kommersiella projekt, däribland café Banacado och skönhetskliniken MBS. Deras projekt har fått en internationell spridning och publicerats över hela världen i ledande designmagasin så som Elle Decoration, Architectural Digest och Interior Design. Kontoret var nominerat till priset Ung Svensk Arkitektur som delades ut på Arkitekturgalan 2022 och har även medverkat som jury under Dezeen Awards 2022.

Maria Nilas Huvudkontor Foto: Mikael Lundblad