Fyrhusen – Telegrafberget

Fyrhusen är den första etappen i bostadsprojektet Telegrafberget i Nacka som totalt innehåller 300 lägenheter. Ahlqvist & Almqvist arkitekter har varit ansvariga från idé via detaljplan till genomförande. 

Fyrhusen består av 5 punkthus, grupperade i stjärnform runt ett entrétorg på en höjdplatå. Läget ger magnifik utsikt över inloppet till Stockholm från nära nog alla projektets 66 lägenheter – en utsikt som kan avnjutas via stora fönster och generösa balkonger och, i de översta planen, takterrasser. Fasaderna är klädda i Corten, som står vackert mot tallskogssiluetten och är en påminnelse av de rostiga oljecisternerna som stod är innan. Fasaderna med balkonger och stora glaspartier vända emot vattnet och mer slutna fasader på sidorna ger effekten av en fyrs ljussken när man passerar på kvällen med båt. Därav namnet Fyrhusen.

Punkthusen har en dominans av stora lägenheter med öppna planlösningar och är alla 7 våningar höga varav 2 i souterrängläge. Inflyttning skedde i slutet av 2020. Under torget finns ett garage med en parkeringsplats per lägenhet. Fyrhusen har projekterats efter miljöbyggnad Silver.

FASAD I CORTEN

Relaterade projekt

Visa alla projekt
Mjölkudden
Kontor

Mjölkudden

Arkitektkontor: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter
Tillsammans med Skanska vann vi våren 2021, i konkurrens med sex andra deltagare, tävlingen om den platsen som är en...
Citybanan
Offentliga lokaler

Citybanan

Arkitektkontor: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter
Spårförbindelsen genom Stockholm från norr till söder stod klar 1871. Över en period på mer än hundra år växte trafiken...