Citybanan

Spårförbindelsen genom Stockholm från norr till söder stod klar 1871. Över en period på mer än hundra år växte trafiken från 10 tåg per dygn till ca 500 vilket skapade stora kapacitetsproblem som, i sin tur resulterade i störningar och förseningar.

Vi fick uppdraget att utveckla en lösning för ett tredje spår 1992. Detta uppdrag växte successivt via studier av tunneldragningar till att vi blev ansvariga arkitekter för Citybanan Detta komplexa projekt inkluderar stationerna Stockholm City och Odenplan, en ny pendeltågstunnel och Årsta järnvägsbro. Med Citybanans 6 km långa tunnel skapas två nya spår för pendeltåg samt två nya underjordiska stationer kopplade till tunnelbanan och gatunätet.

I vårt uppdrag har också ingått studier av resandeströmmar och kapaciteter samt samarbete med konstnärerna. Den komplexa utformningen de sammanhängande underjordiska rummen ha styrts av ambitionen att skapa en överskådlig och därmed trygg miljö för de hundratusentals resenärer som dagligen nyttjar den.

Relaterade projekt

Visa alla projekt
Mjölkudden
Kontor

Mjölkudden

Arkitektkontor: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter
Tillsammans med Skanska vann vi våren 2021, i konkurrens med sex andra deltagare, tävlingen om den platsen som är en...
Fyrhusen – Telegrafberget
BOSTÄDER

Fyrhusen – Telegrafberget

Arkitektkontor: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter
Fyrhusen är den första etappen i bostadsprojektet Telegrafberget i Nacka som totalt innehåller 300 lägenheter. Ahlqvist & Almqvist arkitekter har...