Är framtiden redan här?

Publicerad:
Folkmusikern Alix Dobkin poserar i t-shirten i projektet ”What the Well Dressed Dyke Will Wear”. Foto: Liza Cowan

I våras modererade jag panelsamtalet The Future is Female, arrangerat av KOD arkitekter. Sju kontor, alla ledda av kvinnor, delade med sig av erfarenheter, projekt och goda råd till andra som vill starta och driva eget. Rummet var varmt och proppfullt. Det var generöst, opretentiöst och positivt.

Uttrycket The Future is Female prydde ursprungligen en t-shirt designad för Labyris Books, New Yorks första feministiska bokhandel. Uttrycket aktualiserades i sociala medier 2015 när ett foto från 1972 av en kvinna iklädd t-shirten dök upp på Instagramkontot @otherwild. Uttrycket spreds som en löpeld och dyker nu upp i alla möjliga sammanhang. I relation till arkitektbranschen känns det som något av en profetia som nu håller på att uppfyllas, för aldrig har väl branschen dominerats av så många kvinnor på inflytelserika maktpositioner som nu?

Två av tre ministrar vars ansvarsområden rör arkitektur och stadsutveckling, Karolina Skog och Alice Bah Kuhnke, är kvinnor. Skog har i sin tur utsett Monica von Schmalensee att leda regeringens Råd för hållbara städer. Schmalensee är även en av 50 arkitekter och formgivare som sitter i Londons borgmästare Sadiq Kahns stadsutvecklingsråd, Good Growth by Design. Sveriges Arkitekter har för närvarande såväl en kvinnlig ordförande i Louise Masreliez som en t f förbundsdirektör i Charlotta Holm Hildebrand. Landets största arkitektkontor, White och Tengbom, leds av kvinnor liksom flera andra av landets mer framgångsrika arkitektföretag. Återväxten verkar också god då tjejerna är i majoritet på landets arkitektutbildningar. Även i mediabevakningen av arkitekturen dominerar kvinnorna med Julia Svensson som chefredaktör för Arkitektur, Maria Blom för Arkitekten och Elisabet Anderssons vassa penna i SvD.

Även internationellt flyttas positionerna fram. Flera namnkunniga kvinnliga arkitekter, så som Jeanne Gang, Emanuelle Gautrand och Amanda Levete, för att bara nämna några, driver egna framgångsrika kontor. Och nyligen tillkännagavs att färgstarka och okonventionella Eva Franch i Gilabert, tidigare chef för Storefront i New York, tar över ledningen av prestigefyllda The Architectural Association School of Architecure. Det är första gången i sin 170-åriga historia som skolan leds av en kvinna.

Serpentine Gallery bjöd i år in Frida Escobedo, från Mexico, att rita årets paviljong i Hyde Park. Escobedo är med sina 38 år den yngsta arkitekten någonsin att få uppdraget. Den enda kvinnan som tidigare fått äran är Zaha Hadid, som ritade den första paviljongen år 2000. Ecobedos paviljong är byggd av takpannor av betong, som trätts på kraftiga pinnar av stål, vilka formar genombrutna väggelement som sveper runt ett polerat betonggolv täckt av en vattenspegel. För Escobedo innebär detta ett internationellt genombrott och erkännande.

Argumentet som ofta framförs ”att bara för att det blir fler kvinnor i en bransch innebär det inte nödvändigtvis förändring” utmanas av att vi ser att representativitet faktiskt är betydelsefullt och spelar roll. För ju fler kvinnor som visar att det är möjligt att vara verksam som arkitekt, bli erkänd för sitt arbete och lyckas i professionen, desto fler förebilder för nästa generation att hämta stöd och inspiration från. Också normer, attityder och jargong tenderar att förändras när en bransch blir mer jämställd.

Här finns fortfarande mycket att jobba med i vår bransch. Högt på min önskelista står till exempel en mer inkluderande och feministisk stadsplanering, en bostadsproduktion som utgår från hur vi faktiskt lever våra liv idag snarare än normer om kärnfamiljen som etablerades på 1950-talet och en företagskultur där kreativt arbete inte längre debiteras per timme utan för verkshöjd och genomförandegrad.

Det är också viktigt att påminna oss om att det inte de yrkesverksamma kvinnornas ansvar att leda förändring för en mer jämställd arkitektbransch och arkitektur. Det ansvaret vilar på oss alla. Med med fler kvinnor på ledande positioner kanske framtiden redan är här? Låt oss i så fall tillsammans peppa, stärka och stödja dem att fortsätta jobba, leda, skapa och bygga en mer jämställd värld för alla!

Veronica Hejdelind är chef för Arwidssonstiftelsen

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
Skapar vi nya affärsmodeller i spåren av Coronapandemin?
Bloggar
Publicerad:

Skapar vi nya affärsmodeller i spåren av Coronapandemin?

Vi ser nu hur Covid-19-utbrottet påverkar såväl vår hälsa som hela samhällskroppen. Systemen gungar. En snar lågkonjunktur, hur djup den...
Författare:
Veronica Hejdelind
Ge plats för unga arkitekter!
Bloggar
Publicerad:

Ge plats för unga arkitekter!

“The kids are alright”, skriver Arkitekturs chefredaktör Malin Zimm i marsnumret av tidskriften, som tillägnas Ung arkitektur. Jag håller med....
Författare:
Veronica Hejdelind