Materialmässan visar arkitekternas minskade makt

Publicerad:
Har kåren gett upp kampen om att kunna påverka byggnadens uttryck? Arkitekt för byggnaden: Robert Lavelid. Foto: ENKA

Häromdagen besökte jag Architect@Work på  Stockholmsmässan i Älvsjö. På utställningen visade många materialleverantörer upp sina nya produkter. Företag som Schüco, Alucobond, Assa Abloy, olika solpanelstillverkare, Moelvens träfasader, Terrazzo, olika glassystem… Dessutom innehöll mässan flera intressanta seminarier och en bildutställning av många intressanta byggprojekt. Allts speciellt gjort för arkitekter.

Det som förvånade mig var hur få arkitekter som var där med tanke på innehållet. Det borde rimligen vara intressant för vår yrkeskår. Medan Stockholm Furniture & Light Fair lockar hundratals arkitekter till Älvsjö så var det inte många här. Det verkar som om även husarkitekter är mer intresserade av möbler och inredning än av att bygga hus.

Vad ligger bakom detta? Har vi som kår i bakvattnet av totalentreprenader och hårda styrningar av material gett upp kampen om att få bestämma något annat än möjligtvis ett mediokert fasadtegel och någon spaljé? Åtminstone de arkitekter som jobbar med bostadsprojekt har fått se sin påverkan minska, trots de skyhöga priser byggherrarna tar ut av de boende.

Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping, skrev häromdagen en mycket intressant artikel  i Arkitekten som snuddar vid detta ämne. Hon skriver: ”Jag vill inte sitta på ett enda möte till och diskutera vilka arkitektoniska kvaliteter som kan prutas bort för att byggherren ska få ekonomi i projektet. Inte se något mer loftgångshus med papptak och noll ambitionsnivå”.

Ja, tyvärr är det så. Stolta idéer och förföriska 3D-bilder i början på projekten försvinner vartefter i upphandlings- och byggskedet.

Har vi därför som husarkitekter gett upp och vänder oss till den lilla, påverkbara skalan i form av möbler och inredning ?

Kanske är det symptomatiskt att Kasper Salin-priset i år gick till en villa, där arkitekten dessutom fått fullt förtroende från beställaren och haft ett gott samarbete med byggaren. Husarkitekterna har fått abdikera från något av det viktigaste som vi har som yrkeskår.

Robert Lavelid är oberoende arkitekt SAR/MSA

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
Korta hus ger trivsamma städer
Bloggar
Publicerad:

Korta hus ger trivsamma städer

Korta hus ger småskalighet, vilket gynnar levande bottenvåningar. Att satsa på den mänskliga dimensionen i stadsbyggandet kostar inga stora summor, men skapar städer där människor trivs.
Författare:
Robert Lavelid
Ut i verkligheten arkitekter
Bloggar
Publicerad:

Ut i verkligheten arkitekter

Teoriernas tid är förbi. För att bygga en beständig och samtidigt förändringsbar stad behöver vi ge oss ut i verkligheten – mät, skissa (på block) och reflektera över vad du ser, skriver Robert Lavelid.
Författare:
Robert Lavelid
Den goda staden når du på 15 minuter
Bloggar
Publicerad:

Den goda staden når du på 15 minuter

När du har 15 minuter till fots eller på cykel till dina viktigaste platser har du en bra stad. Robert Lavelid skriver om 15 minuters-staden och Paris som god förebild i stadsbyggandet.
Författare:
Robert Lavelid