Materialmässan visar arkitekternas minskade makt

Publicerad:
Har kåren gett upp kampen om att kunna påverka byggnadens uttryck? Arkitekt för byggnaden: Robert Lavelid. Foto: ENKA

Häromdagen besökte jag Architect@Work på  Stockholmsmässan i Älvsjö. På utställningen visade många materialleverantörer upp sina nya produkter. Företag som Schüco, Alucobond, Assa Abloy, olika solpanelstillverkare, Moelvens träfasader, Terrazzo, olika glassystem… Dessutom innehöll mässan flera intressanta seminarier och en bildutställning av många intressanta byggprojekt. Allts speciellt gjort för arkitekter.

Det som förvånade mig var hur få arkitekter som var där med tanke på innehållet. Det borde rimligen vara intressant för vår yrkeskår. Medan Stockholm Furniture & Light Fair lockar hundratals arkitekter till Älvsjö så var det inte många här. Det verkar som om även husarkitekter är mer intresserade av möbler och inredning än av att bygga hus.

Vad ligger bakom detta? Har vi som kår i bakvattnet av totalentreprenader och hårda styrningar av material gett upp kampen om att få bestämma något annat än möjligtvis ett mediokert fasadtegel och någon spaljé? Åtminstone de arkitekter som jobbar med bostadsprojekt har fått se sin påverkan minska, trots de skyhöga priser byggherrarna tar ut av de boende.

Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping, skrev häromdagen en mycket intressant artikel  i Arkitekten som snuddar vid detta ämne. Hon skriver: ”Jag vill inte sitta på ett enda möte till och diskutera vilka arkitektoniska kvaliteter som kan prutas bort för att byggherren ska få ekonomi i projektet. Inte se något mer loftgångshus med papptak och noll ambitionsnivå”.

Ja, tyvärr är det så. Stolta idéer och förföriska 3D-bilder i början på projekten försvinner vartefter i upphandlings- och byggskedet.

Har vi därför som husarkitekter gett upp och vänder oss till den lilla, påverkbara skalan i form av möbler och inredning ?

Kanske är det symptomatiskt att Kasper Salin-priset i år gick till en villa, där arkitekten dessutom fått fullt förtroende från beställaren och haft ett gott samarbete med byggaren. Husarkitekterna har fått abdikera från något av det viktigaste som vi har som yrkeskår.

Robert Lavelid är oberoende arkitekt SAR/MSA

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
Slutna kvarter ger god stadsmiljö
Publicerad:

Slutna kvarter ger god stadsmiljö

Kvartersformer har grundläggande betydelse för människors trygghet och tillhörighet, de ska inte reduceras till planestetik i flygperspektiv. Robert Lavelid drar en lans för slutna gårdar.
Författare:
Robert Lavelid
Stad tar tid
Bloggar
Publicerad:

Stad tar tid

Byggande ska vara beständigt över lång tid. Städer är trögrörliga organismer och behöver så vara. Precis som vår mänskliga hjärna tar staden tid på sig att ställa om, skriver Robert Lavelid.
Författare:
Robert Lavelid
En stad ska byggas utav blandning
Bloggar
Publicerad:

En stad ska byggas utav blandning

Om en stad eller stadsdel görs socialt ensidig, genom att rikta sig till en viss grupp eller en viss inriktning, leder det till segregation och motverkar mångfald. Robert Lavelid sjunger funktionsblandningens lov.
Författare:
Robert Lavelid