Danmark– Sverige 2–0

Publicerad:

Så påminns man igen. Jag har en dag över och åker över till Köpenhamn. Och återigen slås jag av den höga arkitektoniska nivån.

Detta gäller såväl koncept som detaljering. Varför är det så här ? Varje danskt projekt verkar vara unikt, inte ängsligt kopierade som många i Sverige. Den danska beställaren verkar vilja ha det unika medan den svenska något som gjorts tidigare (för säkerhets skull). Våra svenska beställare (eller kunder som det heter idag) vill helst veta vad hen får, inte riskera något.

 

Den danska vill ha något som hen inte visste hen kunde få. I Sverige handlar bostadsarkitekturen snart bara om relationstal mellan bruttoytor och netto och om energi med så små fönster som möjligt. Övriga bostadskvaliteter diskuteras inte.

Foto: Robert Lavelid
Kontorshus, arkitekt Lene Tranberg. Foto: Robert Lavelid

Men även detaljeringen är så mycket bättre. Så kallade plattformar från beställarna finns enligt uppgift inte där och fönster kan faktiskt gå ner till golvet trots att det inte är någon större skillnad på klimatet. Detta ger en frihet och möjlighet till en vackrare proportionering av fasaderna, liksom vackert ljusspel inne i lägenheterna. Och tak behöver inte vara antingen platta eller sadeltak. Titta gärna på bilderna i bloggen. Den ena visar Lene Tranbergs kontorshus nära Rådhusplatsen och de andra visar ett bostadsprojekt av Cobe (Kröyers plads) med två olika hustyper. 2–0 till Danmark!

Robert Lavelid är arkitekt SAR/MSA på Fojab arkitekter

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
Stad tar tid
Bloggar
Publicerad:

Stad tar tid

Byggande ska vara beständigt över lång tid. Städer är trögrörliga organismer och behöver så vara. Precis som vår mänskliga hjärna tar staden tid på sig att ställa om, skriver Robert Lavelid.
Författare:
Robert Lavelid
En stad ska byggas utav blandning
Bloggar
Publicerad:

En stad ska byggas utav blandning

Om en stad eller stadsdel görs socialt ensidig, genom att rikta sig till en viss grupp eller en viss inriktning, leder det till segregation och motverkar mångfald. Robert Lavelid sjunger funktionsblandningens lov.
Författare:
Robert Lavelid
Ett smycke av elegans och enkelhet 
Bloggar
Publicerad:

Ett smycke av elegans och enkelhet 

Sommarminne: Besöket på Eileen Grays ikoniska villa E-1027 på franska Rivieran. Villan är nu åter öppen för besökare efter en renovering för att få fram ursprungsskicket.
Författare:
Robert Lavelid