Danmark– Sverige 2–0

Publicerad:

Så påminns man igen. Jag har en dag över och åker över till Köpenhamn. Och återigen slås jag av den höga arkitektoniska nivån.

Detta gäller såväl koncept som detaljering. Varför är det så här ? Varje danskt projekt verkar vara unikt, inte ängsligt kopierade som många i Sverige. Den danska beställaren verkar vilja ha det unika medan den svenska något som gjorts tidigare (för säkerhets skull). Våra svenska beställare (eller kunder som det heter idag) vill helst veta vad hen får, inte riskera något.

 

Den danska vill ha något som hen inte visste hen kunde få. I Sverige handlar bostadsarkitekturen snart bara om relationstal mellan bruttoytor och netto och om energi med så små fönster som möjligt. Övriga bostadskvaliteter diskuteras inte.

Foto: Robert Lavelid
Kontorshus, arkitekt Lene Tranberg. Foto: Robert Lavelid

Men även detaljeringen är så mycket bättre. Så kallade plattformar från beställarna finns enligt uppgift inte där och fönster kan faktiskt gå ner till golvet trots att det inte är någon större skillnad på klimatet. Detta ger en frihet och möjlighet till en vackrare proportionering av fasaderna, liksom vackert ljusspel inne i lägenheterna. Och tak behöver inte vara antingen platta eller sadeltak. Titta gärna på bilderna i bloggen. Den ena visar Lene Tranbergs kontorshus nära Rådhusplatsen och de andra visar ett bostadsprojekt av Cobe (Kröyers plads) med två olika hustyper. 2–0 till Danmark!

Robert Lavelid är arkitekt SAR/MSA på Fojab arkitekter

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
Korta hus ger trivsamma städer
Bloggar
Publicerad:

Korta hus ger trivsamma städer

Korta hus ger småskalighet, vilket gynnar levande bottenvåningar. Att satsa på den mänskliga dimensionen i stadsbyggandet kostar inga stora summor, men skapar städer där människor trivs.
Författare:
Robert Lavelid
Ut i verkligheten arkitekter
Bloggar
Publicerad:

Ut i verkligheten arkitekter

Teoriernas tid är förbi. För att bygga en beständig och samtidigt förändringsbar stad behöver vi ge oss ut i verkligheten – mät, skissa (på block) och reflektera över vad du ser, skriver Robert Lavelid.
Författare:
Robert Lavelid
Den goda staden når du på 15 minuter
Bloggar
Publicerad:

Den goda staden når du på 15 minuter

När du har 15 minuter till fots eller på cykel till dina viktigaste platser har du en bra stad. Robert Lavelid skriver om 15 minuters-staden och Paris som god förebild i stadsbyggandet.
Författare:
Robert Lavelid