Kort om – betongåterbruk

Erik Stenberg berättar om hur byggsektorn påverkas, hur nya design- och affärsmodeller kommer förändras och hur resursförbrukningen kommer minska genom ett cirkulärt angreppssätt.

Erik Stenberg, lektor på KTH Arkitekturskolan, deltar just nu två stora forskningsprojekt om återbruk av betong – dels leder han den svenska delen av ReCreate, finansierat av EU-programmet Horizon 2020 samt medverkar i det svenska Återhus, ihop med bland andra RISE, som finansieras av Vinnova. Båda projekten undersöker återbruk av stomelement av betong och har som mål att belysa hur cirkulär ekonomi kan bli ett av de mest hållbara sätten för byggbranschen att möta dagens klimatutmaningar. Branschen behöver ställa om och utveckla nya arbetsmetoder, där resursanvändning och cirkulära material och varuflöden kan ges en central roll. Omställningen kommer att kräva nya arbetssätt och innovativa lösningar, längs hela branschens värdekedja.

Prefabricerad betong är ett material som är kostsamt att framställa, och som sällan återbrukas som hela element – även om betongen ofta återvinns, dvs mals ner och används som fyllnadsmaterial eller ballast i ny betong. Det vore både mer klimatekonomiskt och resursvänligt att återbruka färdiga betongelement – och det är det de bägge projekten undersöker möjligheterna för.

På Arkitekturgalan kommer Erik Stenberg att berätta om hur byggsektorn påverkas, hur nya design- och affärsmodeller kommer förändras och hur resursförbrukningen kommer minska genom ett cirkulärt angreppssätt. Det bästa är att inte riva alls, men då det behövs, behöver vi göra det med omsorg. ReCreate och Återhus visar på hur det kan gå till.

Läs mer i tidningen Arkitekten – Återbruk av betongelement under luppen