Vinnare av Kritikerpriset 2015 - Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter gratulerar Kulturredaktionen på Västerbottens-Kuriren, 2015 års vinnare av Kritikerpriset.

Sara Meidell kulturredaktör Västerbottens-Kuriren - vinnare av Kritikerpriset 2015. Foto: Jonas Eriksson.

Sara Meidell, kulturredaktör Västerbottens-Kuriren – vinnare av Kritikerpriset 2015. Foto: Jonas Eriksson.

Kulturredaktionen på Västerbottens-Kuriren

Sara Meidell kulturredaktör Västerbottens-Kuriren, Umeå. Foto: Curt Dahlgren

Foto: Curt Dahlgren

Juryns omdöme
I en tid då den lokala och regionala journalistiken utarmas, samtidigt som kommuner och byggbolag har allt större kommunikationsavdelningar, framstår betydelsen av kritisk granskning, problematisering och kvalificerad debatt kring stadsomvandling som allt mer angelägen.

Årets kritikerpris tilldelas Västerbotten-Kurirens kulturredaktion, för en ambitiös bevakning av Kulturhuvudstadsåret 2014 och av stadsplanering och arkitektur och inte minst invigningen av byggnadskomplexet Väven. I samband med Vävens invigning publicerades artikelserien ”Vinklar av väven” som belyser både arkitekturen, staden, makten och pengarna. Västerbotten-Kurirens kulturredaktion lyfte fram och diskuterade vad ett kulturhuvudstadsår innebär för en stad och vad som ryms i den officiella ”berättelsen om staden”. Tidningens kulturredaktör Sara Meidell har i arbetet med artikelserien bidragit till det initierade samtalet om arkitektur och samhällsplanering, en debatt som behövs så väl på många orter i Sverige där stadens utveckling idag står högt upp på agendan.

Jury
Journalist Elisabet Andersson
Arkitekt SAR/MSA Ola Broms Wessel
Arkitekt MSA Kerstin Elias
Arkitekt MSA Lars-Henrik Ståhl
Arkitekt MSA Malin Zimm


 

Vill du veta mer? Kontakta presschef Elisabet Näslund, tel 076-1367733. Bilderna är högupplösta; går att förstora och laddas ner genom att klicka på dem. De får användas i redaktionella sammanhang med angivande av upphovsman.