UMA - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

styrelsen(från vänster: Martin Törnquist, Frida Forkman, Jeanette Skinnars, Agnes Engström, Frida Torstensson, Josefin Antus)

OM UMA

UMA / Umeå Arkitekthögskola ligger vid Umeälven öster om centrala stan. Tillsammans med Designhögskolan och Konsthögskolan bildar de Konstnärligt campus. UMA är än så länge landets enda arkitektutbildning med konstnärlig profil. I helhet leder fem års plugg till en arkitektexamen, men man kan också ta ut en konstnärlig kandidatexamen i arkitektur efter tre år. På både kandidat och masterprogrammen sker utbildningen på engelska.

Förutom den konstnärliga profilen jobbar vi här också mycket utifrån samhällsperspektiv och hållbarhetsinitiativ. På UMA handlar arkitektur inte bara om det estetiska och visuella utan också om de sociala, ekonomiska och samhälleliga värdena. Hur påverkar arkitektur individen, samhället och staden? Hur kan man som arkitekt påverka, förändra och förstärka sin omgivning och omvärld?

Det går cirka 250 studenter på UMA idag. Vi jobbar både individuellt och i grupp med olika projekt. Mycket av skolarbetet är förlagt i skolan, allt från föreläsningar och workshops till gruppdiskussioner och seminarier samtidigt som vi skissar och bygger modeller. Elevinflytandet på skolan är stort, som elev har du möjlighet att påverka och till viss del utforma dina egna skoluppgifter.

OM ARKITEKTSTUDETNERNA PÅ UMA
ArkitektStudenterna på UMA anordnar lunchmöten klockan 12 på måndagar. På lunchmötena pratar vi om saker som händer på skolan och planerar saker som vi vill ska hända på skolan! Vi brukar kicka igång terminerna med uppstartsmöten och fikahäng där alla studenter är välkomna.

Vi i ArkitektStudenterna brukar styra olika event och workshops på skolan. Under skolåret 2015/2016 har vi bland annat bjudit in elever till frukostseminarier, då vi bjudit på frukost och sett på film eller dokumentärer med aktuella teman.

Det finns även möjligheter att arbeta med studentfackliga frågor och arbetsmiljö genom UMAs lokalförening.

Är du intresserad och vill veta mer?  Skicka ett mail till  uma@arkitektstudenterna.se eller gå med i vår facebookgrupp ”UMA ArkitektStudenterna”.Vill du veta mer?
Instagram @arkitektstudenterna