Nominations for the Siena Prize 2018 - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

The nominations for the Siena Prize 2018.

Hälleskogsbrännan in Västmanland

Architect: PS Arkitektur: Mikael Hassel
Client: Västmanland County Administrative Board: Tim Håkansson

Foto: Jason Strong

Foto: Jason Strong

Jury motivation:
The Hälleskogsbrännan Nature Reserve demonstrates the effects of the large forest fires in 2014 in Västmanland and visualizes the long-term, natural processes that followed. The Hälleskogsbrännan offers a dramatized and meditative walk through a charred forest that has been left untouched after the fire. From a tower on the mountain in the middle of the forest, visitors have a view of large areas of burnt tree skeletons. Budding vegetation shows that life, in spite of everything, returns. The architecture has very deliberately been employed to underline the drama of the natural disaster landscape. Everything is consistently built of greying wood, with details of black-painted steel and charred wood, which capture the dull colours of the surrounding landscape. An outdoor classroom constitutes the entrance to the landscape. From here, visitors are led in a zigzag pattern along a ramp and a series of viewpoints up to the lookout tower on top of Grävling Mountain. Each floor of the lookout tower is designed as a room in itself, stacked and twisted around the central axis of the tower, with large openings framing the views of the forest. The Hälleskogsbrännan helps us understand nature’s processes, which extend much further in time than a human life. The site calls on us to reflect on the future consequences of human behaviour. It is both hopeful and fateful.

The Jubilee Park in the Gothenburg Free Port

Architects: Älvstranden Utveckling: Jessica Segerlund, Head of Spatial Development. Göteborgs Stad: Kristoffer Nilsson Architect and Amelie Sandow, Landscapearchitect
Client: The City of Gothenburg
Architects for Prototypes and Substudies: Akay, E.B. Itso, Le Balto, MYCKET, Mareld, Passalen, MUF Architechts, Raumlabor Berlin

Foto: Peter Kvarnström

Foto: Peter Kvarnström

Foto: Jubileumsparken

Jury motivation:
The Jubilee Park is the first seed of a new district in the Gothenburg Free Port area. In collaboration with the local residents, a shabby industrial quay has been transformed into an active park. The park is the concrete result of the people of Gothenburg’s vision of having the river’s quayside and water contribute to a more pleasurable city. The locals’ proposals for saunas, cultivation, play and bathing areas are being developed as prototypes. These provide inspiration and experience for the Jubilee Park which will be completed for Gothenburg’s 400th anniversary in 2021.The dynamic park emerges as a result of the preservation and combination of recycled materials, aided by craft experts, playfulness and inquisitive exploration,. A sauna on four legs in corrugated iron rises up from the water and becomes a new landmark on the river. Out of the asphalt grows a play hill where children can climb in a colourful mesh towards a pointy Pomperipossa house. Thousands of bottles collected from the quays form a shiny glass wall in the shower. Some of the prototypes will be incorporated permanently in the Jubilee Park. New ones are continuously added – others are removed or will eventually disappear. A major citizen commitment, a perceptive municipal process management team and the support from architects’ and artists’ practical expertise has paved the way towards an inclusive manner of designing the city.

The Millennium Forest in Lindängelund, Malmö

Architect: Sydväst arkitektur &landskap and  Malmö City, Magnus Svensson, Landscapearchitect
Client: Malmö City: Camilla Anderson, Landscapearchitect
Others: Land planning: Landskapsgruppen Öresund: Monica Sandberg, Landscapearchitect. Contractors: SkanskaSverige, Utetjänst, Rainbird, Strixen Stenentreprenad, Flyinge plantskola, Birkholm planteskole.

Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

Jury motivation:
The people of Malmö planted 1,000 coniferous trees at the turn of the millennium at Lindängelund on the outskirts of the city. They are now the foundation for a major venture that demonstrates Malmö’s ambition to continue to be a City of Parks. The Millennium Forest serves as the model for park-driven city development, in which the park, as recreation area, meeting place and eco system, is the engine of growth. Strict geometric hedges and oval stone walls divide the ground into several smaller spaces with a content that fires the imagination: the primeval forest, the meadow, the sky room and meditation spaces. In the primeval forest exotic trees such as giant sequoia and dawn redwood tower over magnolias and ferns, as in the forests in the age of the dinosaurs. In the meditation spaces, the park opens up towards the rest of the world, with biotopes such as the Korean pine woods and the Chinese hazel grove. The plants connect the Millennium Forest with other times and other places. They are also part of a systematic research into how different biotopes react to a changing climate. Research into ecology environmental psychology, conducted by the landscape laboratory at the Swedish University of Agricultural Sciences, has been scaled up and introduced into everyday life. The location of the park is somewhat isolated and rather far from the city centre. However, it has a long-term potential to connect to the city and become the sustainable recreation environment that the growing Malmö needs.

The Solhaga Park in Masmo, Huddinge

Architects: Land Arkitektur
Client: Huddinge Municipality: Landscapearchitects: Camilla Franson, Rakel Edqvist
Others: Rockstore, Y2 anläggning, Spentab, Marge, LjusDesign.

Foto: Olof Thiel

Foto: Ulf Lundin

Jury motivation:
Employing simple means, a neglected underground entrance and a forgotten park have been transformed into a series of welcoming meeting places. With high artistic ambitions and exercising great care for the site and the people, the project paves the way for a new manner of tackling the specific challenges of 1960s areas.Due to a very restricted budget, simple materials have been consistently used with surprising results. Prefabricated red and orange masts create a colorful forest on the square, which, in an ingenious way, also influence how people move across the site. The masts interweave the square with the park and visualize the daily flow of people – on their way home or out, on their own or together, playing, moving, resting. Concrete tubes have been clad with metal and turned into modest seating and planted areas and places for play. The illumination of the square’s mountain wall creates a light-and-shadow play that varies throughout the day and accentuates the experience of the site as a stage. The exterior environments at Masmo underground station have been lent a dignity that is unusual in the city’s periphery. The sites are designed with great respect for the existing environment’s identity, and the project demonstrates the importance of the universal right to well-designed urban spaces, regardless of where one lives. It is also clear that a high level of ambition does not necessarily imply elevated costs.