Nominations for the Housing Prize 2018 - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

79&Park

Architects: BIG: Bjarke Ingels, Finn Nørkjaer, Jakob Lange, Per Bo Madsen
Client: Oscar Properties: Oscar Engelbert, CEO Herman Persson, Head of Design
Others: BIG: Architects Cat Huang, Enea Michelesio, Agata Wozniczka, Borko Nikolic, Christin Svensson. Projit: Building Engineers Peter Bergvall, Anders Pettersson, Linda Landin. Aj Lanskap: Jan Adolph, Coordinating Landscapearchitect.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Jury motivation:
The strictly composed design is in stark contrast to the free composition that shapes the building. The result is – for Stockholm – a unique encounter between park and city. The apartment block presents a completion in two directions: the Royal National City Park dissolves into the terraces that constitute the apartment block, and Gärdet’s large-scale block architecture scales down towards the sports field, with much greenery. The choice of plants creates a transformation: nature is stylised, elevated. The aesthetic of the building has departed from traditional references. The changing of the seasons appears in the greenery that characterises the buildings. The vegetation surpasses values such as comfort and green space factors. Instead, it invites existential thoughts about human life, nature and city. The free form allows for various building types, with different layouts, heights and views. Some building qualities are rare and innovative. The most obvious ones are the terraces, encompassed by plants, private or communal. A place for contemplation in the middle of the city. The poetic touch is more prominent than the practical one. 79&Park is a private initiative with the home as building block, which creates a commanding landmark in the inner city of Stockholm. An initiative that merits respect and gives hope for the future.

Inspiration Rosendal

Architects: Christensen & Co Arkitekter: Michael Christensen, Mikael Ahrbom
Client: Rosendal Fastigheter: Gorgen Abrami, Henrik Svanqvist
Others: Architects: Andreas Michelsen, Peo Kulin. Landscapearchitect: Kristina Ehrstedt. Engineer: Kurt Fransson. Contractor: Mattias Tapper

Foto: Sara Brehmer

Foto: Daniel Pettersson

Situationsplan Inspiration Rosendal

Planritning Inspiration Rosendal

Jury motivation:
The city blocks marks the beginning of a new district in Uppsala. As a city in the city, a large offering of commercial services and meeting places are combined with 347 smaller apartments. Large communal spaces in every corner rise above the street, capturing the gazes from squares and intersections, inviting encounters. In one corner, a six-floor gym, in another, an elevated dance hall. Both appear as giant lanterns. The roof accommodates a landscape of meeting places, greenery and spaces for training, such as a 200-metre racetrack and a basketball court next to a sunny staircase. The risk of involuntary loneliness is energetically eliminated. Size-wise, the homes are small with low and high rooms that create a contrast. The building’s repetitive and well-proportioned façades are constructed round a four-metre tall module system, in which a food shop is discreetly incorporated. Balconies, terraces and French windows link the building with the street. The materials are few and provide an amiable expression: walls in light-coloured plaster and windows and doors in massive larch wood. Here, there is a strong desire to construct a city district with excellent meeting places, in which the homes are part of a rich, social context. In addition to the masterly ability to compose innovative solutions for a difficult building type, this is impressive and serves as an example.

Lyceum

Architects: Andreas Martin-Löf Arkitekter: Andreas Martin-Löf
Client: Oscar Properties: Oscar Engelbert, CEO, Herman Persson, Head of Design
Others: Architects: Adrian Utrilla, Gregor Sutherland. Landscapearchitect: Johan Paju. Engineers: Edgar Mann, Kristin Karl. Building Conservationist: Stellan Ridderstrand, Architect, Giuliana Conciauro County Administrative Board representative: Britta Roos

Foto: Erik Lefvander

Typplan fd Zootomiska institutionen, Lyceum

Typplan fd Pharmaceutiska institutionen, Lyceum

Jury motivation: In Vasastan in Stockholm, two buildings, two institutes – the Zootomic and the Pharmaceutical – have been transformed from university to residential buildings. The Lyceum of 2016 is a most relevant renovation project with powerful interior and exterior qualities. The architecture’s original character has been gently preserved while the apartments have been enriched with new and meaningful additions. The two buildings radiate a delicate harmony. The additions in terms of windows and colours accentuate the younger building’s distinctive glazed expression and its harmonising colour tones relate to the 19th-century building’s period character. The project is inspired by the history of the edifices and their given prerequisites without falling into historicising mannerism. The apartments’ open and rational design is characterised by light and space, in which the original architecture has created the conditions for important living qualities in the form of beautiful rooms, unexpected proportions and ingenious detail solutions. The most sustainable building is that which is not demolished. The exquisite reconstruction and the delicate discrimination of the apartments’ numerous qualities ensure the survival of the buildings. Lyceum deserves to be acknowledged.

Ohboy

Architects: Hauschild + Siegel Construction: Cord Siegel, Axel Hauschild
Client: Hauschild + Siegel Construction
Others: Architects: Martin Stavenow Svensson, Anders Gustafsson, Hanna Larsson, Ellen Mendel-Hartvig, Ingrid Wingård, Malin Bosrup, René Andersson. Landscapearchitect: Ola Nielsen

Foto: Ole Jais

Foto: Peter Carlsson

Jury motivation:
A playful and peculiar concrete tenement building with an unusual hotel on the ground floor is located at the Stapelbädd Park in Malmö’s Western Harbour. The hotel rooms’ green entrances with complimentary bicycles and trees contribute with a clearly articulated ground floor that enriches the street environment. The design is characterised by the connections to the adjacent skateboarding park, by balconies and terraces facing the park. The aesthetic expression as well as the materials – concrete and wood – provide the apartments with a distinctive and rustic character. The tenement building’s architecture oozes freshness, innovation and inspiration. The inner courtyard’s well-placed and dense greenery conveys an intense feeling of a forest in the middle of the city. On a very small area, space has been provided for vegetation and draining boards. Through the greenery, an oak footbridge connects the hotel rooms and the bicycle parking. Ohboy adds to the city great social and ecological sustainability qualities, not least by focusing on the bicycle as an alternative mode of transport. It feels quite natural to bring the bicycle into the living room. The way of combining various dwelling types and the personal address are as unique as they are inspiring. In today’s building work, these are qualities that should be highlighted.