Gemenskapshus för flyktingar får årets The Erskine Award! - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Foto: Yannick Wegner, Mannheim

På en övergiven amerikansk militärbas i Mannheim i Tyskland har ett gemenskapshus för den intilliggande flyktingförläggningen växt fram. Arkitektstudenter från universitetet i Kaiserslautern har ritat och byggt huset tillsammans med flyktingar och lokala byggföretag. Staden, akademin, organisationer, civilsamhället och näringslivet har stöttat. Idag avslöjas att gemenskapshuset mottar The Erskine Award för initiativet, den inkluderande processen och kvaliteten på resultatet – stort grattis!

– Vi har valt att kalla projektet för ett byggnadsverk – plats, landskap och byggnad i ett. FN och EU har i decennier formulerat regelverk till skydd för politisk stabilitet i kristider. När så kristider kommer och konventionerna tycks sakna betydelse, manifesterar detta sinnliga byggnadsverk europatankens värdegrund, säger Johannes Tovatt, talesperson för juryn som delar ut The Erskine Award.

Under Arkitekturgalan den 28 november delas The Erskin Award – missa inte!

Foto: Yannick Wegner, Mannheim

Ralph Erskine (1914–2005) är den brittiska arkitekten som flyttade till Sverige för att studera funktionalismen, fascinerades av välfärdssamhället och stannade kvar. Han är en av vårt lands mest betydande arkitekter och jobbade med social hållbarhet innan begreppet var uppfunnet. Att The Erskine Award går till människor och organisationer som jobbar för att göra nytta för samhällets mindre priviligierade är därför naturligt.

Foto: Yannick Wegner, Mannheim

Läs hela pressmeddelandet och ladda ned högupplösta bilder här