Sveriges Arkitekter i Almedalen 2017 - Sveriges Arkitekter

Foto: Rebecka Gordan

Vår arkitekturträdgård i Almedalen fortsätter att vara den ledande samlingsplatsen för arkitektur under politikerveckan i Visby. 2017 var den större än någonsin med fler seminarier och rekordmånga besökare. Även utanför Arkitekturträdgården fick de frågor vi driver stort utrymme.

Ministrarna i ”den gröna stadsbyggnadstrion”, miljöminister Karolina Skog, bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson och Alice Bah Kuhnke (samtliga MP), satte punkt för Arkitekturträdgården som pågick från måndag kl 9 till onsdag kl 18. Ministrarna förde ett samtal med förbundsdirektör Tobias Olsson om arkitekturpolitiken Gestaltad Livsmiljö, där en proposition kommer i höst. Under samtalet var de försiktiga med avslöjanden ur propositionen, men vi kan räkna med att det blir fler utbildningsplatser. Några stora nya grepp på exempelvis PBL uteblir dock, istället ska vi skruva på befintliga verktyg. Exempelvis vill Peter Eriksson förbättra medborgarpåverkan genom digitala verktyg. Förbundsordförande, Louise Masreliez gav ministrarna ett tydligt medskick: Ha fokus på planeringen av ”livet mellan husen” – annars riskerar vi att stå med stadsmiljöer som inte riktigt håller måttet.

Det är fjärde året i rad vi anordnar en Arkitekturträdgård med seminarier och vi märker med glädje att de frågor vi driver har plockats upp av övriga samhällsbyggnadsbranschen. Att vi måste bygga hela livsmiljöer och inte enbart bostadsområden, något vi fört fram i debattartiklar, på seminarier och i samtal, upprepas till exempel nu som en självklarhet bland politiker och näringsliv, något som knappt nämndes för några år sedan.

En annan höjdpunkt i Almedalen var vårt årliga mingel på måndag kväll blivit. I år var trädgården knökfull med över 350 minglare: alla medlemmar är inbjudna liksom de viktigaste branschföreträdarna. Bland gästerna märktes bland andra Caroline Szyber (KD), ordförande i civilutskottet och Roger Mogert (S), Stockholms stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

Övriga frågor som dominerade under Almedalsveckan var digitalisering och trygghet. Dessutom gav naturligtvis nazisternas närvaro upphov till stora diskussioner om rasism, demokrati och yttrandefrihet. Akademikerförbundet SSR, vårt systerförbund i Saco, arrangerade exempelvis en kraftfull manifestation mot rasism på Kallis med ordförande Heike Erkers och ståuppkomikern Özz Nujen.

Almedalsveckan pågick den 2–9 juli. Sveriges Arkitekter anordnade fem egna seminarier och gav plats åt ytterligare 18. Våra företrädare anlitades som uppskattade deltagare i seminarier och paneler samt som moderatorer.

Ett stort tack till alla som deltog i Arkitekturträdgårdens seminarier och ett extra tack till de idogt arbetande arkitektstudenter som ordnade det praktiska under de tre dagarna!